Vakcína proti covidu-19, kterou vyvinula německá společnost Curevac, má proti různě závažným formám tohoto onemocnění jen 47procentní účinnost, a nesplňuje tak předem stanovená kritéria. Podle světových médií výsledky průběžné analýzy znamenají ránu pro vakcínu založenou na technologii takzvané mediátorové RNA, kterou už využívají preparáty firem Pfizer/BioNTech a Moderna.

Do biotechnologického start-upu z Tübingenu se přitom nejen v Německu vkládaly velké naděje. Firmu finančně podporuje většinový vlastník, spoluzakladatel softwareové společnosti SAP, miliardář Dietmar Hopp. Podle webu manager-magazin.de důvěřoval špatnému managementu.

Testů vakcíny se zúčastnilo 40 tisíc lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Vyskytlo se u nich 13 variant koronaviru. „Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ řekl Franz-Werner Haas, předseda představenstva Curevacu podle tiskového prohlášení.

Testy, které jsou v závěrečné fázi a konají se v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy, budou ještě pokračovat a jejich výsledky se podle listu The Washington Post očekávají během několika týdnů.

Curevac je jednou z farmaceutických společností, s nimiž se Evropská komise dohodla na dodávkách vakcín proti covidu-19. Loni v listopadu komise schválila smlouvu na nákup 225 milionů dávek s předkupním právem na dalších 180 milionů dávek preparátu od Curevacu.

Po nepříznivé zprávě propadly ve středu večer akcie Curevacu v USA o více než 50 procent (na zhruba 45 dolarů).  Pod tlakem je i na frankfurtské burze.