Prodlužovací kabely pro venkovní použití

Pomáhají přivést elektrickou energii od zdroje kamkoliv, kde ji na zahradě potřebujeme. Jen těžko si lze bez nich představit práci s elektrickou sekačkou, neboť zásadně zvyšují její mobilitu.

Volné kabely se hodí spíše pro přívod elektřiny na neměnné místo, pokud se potřebujeme s kabelem pohybovat po zahradě, oceníme navíjecí buben. Manipulace je snadnější, nehrozí zamotání či kroucení kabelu. Pokud nekupujeme produkt renomované značky, měli bychom kromě technických parametrů věnovat zvýšenou pozornost certifikacím a kvalitě provedení především u zásuvky a vidlice, aby bylo použití kabelu bezpečné.

Venkovní kryt kabelových spojek RPA 100, krytí IP44, možnost zavěšení. (Foto: RETLUX)

Zatížení

Prodlužovací kabel neboli přívod musíme v prvé řadě volit podle příkonu nářadí či jiného zařízení, které přes něj chceme připojit ke zdroji elektrické energie. Průřez vodičů prodlužovacího kabelu by měl být stejný či spíše větší než průřez vodičů přívodního kabelu. Je třeba myslet i na to, že čím je kabel delší, tím víc se při přenosu energie vodič zahřívá a tím se zvyšuje jeho odpor. Napětí klesá a s ním i výkon nářadí či spotřebiče.

Stupeň krytí

V exteriérových podmínkách musíme počítat s prachem, vlhkostí, u zařízení k provozu bazénů navíc se stříkající vodou. Proti tomu musí být prodlužovací kabel, respektive jeho zásuvka a zástrčka chráněna. Pro běžné hobby využití postačí stupeň krytí IP44, který odpovídá ochraně před vniknutím pevných těles o průměru od 1 mm výš, což představuje zároveň ochranu na úrovni dětské pojistky, a dále proti vodě stříkající ze všech směrů. Navíjecí bubny s integrovanými zásuvkami musí být vybaveny ještě tepelnou pojistkou proti přehřátí kabelu, je-li používán navinutý na bubnu.

Prodlužovací kabel na bubnu 25 m, 4 zásuvky. (Foto: Mountfield)

Izolace

Odolnost proti mechanickému zatížení i mrazuvzdornost závisí na izolaci a plášti kabelu. Udává je označení na plášti, které tvoří písmeno H a za ním číselný údaj. Čím je vyšší, tím odolnější kabel je. Použitý materiál na izolaci je uváděn zkratkami.

Dobrá rada

Vždy nejprve zapojíme přívodní kabel od nářadí či spotřebiče do prodlužovacího kabelu a teprve potom jej připojíme do zásuvky, z níž budeme odebírat elektrický proud.

Není značka jako značka

Certifikační značka CE vyjadřuje, že výrobek splňuje harmonizovanou evropskou normu, ale pozor, pokud jsou písmena blízko u sebe, jedná se o zavádějící označení China Export.

Foto: Shutterstock

Text: Zuzana Ottová
Foto: Se svolením firem Mountfield, RETLUX, Shutterstock

Prodlužovací kabely pro venkovní použití