reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook zkusí zobrazovat reklamy ve VR hrách, a to placených

17.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Facebook zkusí zobrazovat reklamy ve VR hrách, a to placených
Společnost Facebook zkusí zobrazovat reklamy ve hrách pro virtuální realitu, a to přitom nepůjde o žádné zdarma šířené hříčky, ale tituly, které si uživatelé kupují. Za něco podobného přitom dostala od zákazníků přes prsty firma EA. 
Od Facebooku se takovéto snahy dají očekávat, přeci jen jde o firmu, která má svůj byznys založený na reklamě a co se týče platformy Oculus, tu už dávno nemůžeme pokládat za čistě herní. Určitě pak ne od té doby, co její využití Facebook podmínil zřízením a využitím účtu pro své služby.
 
Ostatně právě i to vyvolalo negativní ohlasy a reakce spojené zvláště s tím, že Facebook nám může účet kdykoliv a bez řádného vysvětlení zablokovat či rovnou zrušit. Dovolání je přitom obtížné a s nejistým výsledkem, když se uživatel mnohdy ani nedozví, co vůbec provedl v rozporu z pravidly. 
 
 
Nyní tak pro majitele headsetů Oculus přichází další hořká pilulka, a sice zatím zkušební integrace reklam přímo do her, a to placených titulů. Začne se přitom s titulem Blaston od Resolution Games, který je sice k dispozici za 10 dolarů a ne cenu AAA her, nicméně to nic nemění na tom, že jde o placenou hru a v takové hráči neočekávají reklamy. 
 
Názor veřejnosti na reklamy v placených hrách už okusila i firma Electronic Arts, která se rozhodla nevybíravým způsobem zobrazovat reklamy ve hře UFC 4. Ty se začaly objevovat jen měsíc po jejím vypuštění na trh a EA se za to později omluvila. Ovšem v jejím případě šlo o reklamy, které zastínily téměř celou obrazovku, a to v 60dolarovém AAA titulu. V porovnání s tím startuje Facebook jen zlehka a především to vypadá, že reklamy budou v podobě virtuálních plakátů či bannerů, jichž si prostě nemusíme všímat.
 
Ale je to teprve začátek a my se dozvídáme, že po titulu Blaston budou následovat i jiné hry a Facebook bude mezitím sledovat zpětnou vazbu hráčů. Dle vlastních slov chce dát vývojářům další možnost jak ve hrách vydělávat a cílem je prý také vytvořit udržitelnou platformu, v jejímž rámci bude i hardware dostupnější širším masám uživatelů. 
 
Právě to ostatně byl očividný cíl Facebooku už od té doby, co koupil Oculus. VR headsety jsou a stále budou spíše dražší hardware, a Facebooku jde a vždy šlo o vytvoření co nejširší uživatelské základny, takže přirozeně hledá cesty, k tomu, jak hardware pro VR učinit přístupnějším. 
 
Zdroj: Facebook


reklama