Kešu ořechy: pochutnejte si zdravě na skvělých oříšcích

Kešu

Kešu ořechy známe velmi dobře. Všichni víme, jak chutnají, málokdo už ale ví, na jaké rostlině je můžeme najít. Kešu ořechy mají svůj původ v tropických oblastech, za nejchutnější se považují brazilské kešu ořechy, nicméně pěstují se také v Indii, ve Vietnamu, v Republice Pobřeží slonoviny a některých dalších oblastech. Strom, na kterém dozrávají, se jmenuje ledvinovník západní a dorůstá do úctyhodné výšky až 12 metrů.

S množstvím ořechů to nepřehánějte

Ořechy jsou chutné, a tak se často stane, že jich sníme více, než bychom měli. Ořechy se považují za zdravou svačinku, nicméně jejich hlavní součástí jsou především tuky. A tak bychom je měli vnímat – jako zdroj zdravých tuků. Za den nepřekračujte množství větší, než je malá hrstka kešu ořechů. Samozřejmě se vyhýbejte soleným a praženým variantám kešu ořechů. Nejlepší jsou ty v naturální podobě. Glykemický index kešu ořechů je 15, což je relativně nízké číslo.

Kešu

Foto: Pixabay

Zdrojem vitamínů

Kešu ořechy obsahují všechny vitamíny rozpustné v tucích – tedy vitamín A, D, E a K. Dále jsou zdrojem vitamínu B. Z minerálů jmenujme například sodík, draslík, železo, fosfor a hořčík. Ani tím ale výčet nutričního obsahu nekončí. Kešu ořechy obsahují antioxidanty, které nám pomáhají předcházet mnohým vážným onemocněním. Antioxidanty totiž mají skvělou vlastnost: odvádí potenciálně škodlivé volné radikály ven z těla. A právě nahromaděním těchto volných radikálů mohou vznikat různé.

Zdravotní účinky kešu ořechů

Pravidelnou konzumaci kešu ořechů byste měli zvážit v případě, kdy chcete dosáhnout zdravějšího vzhledu vlasů, nehtů i pokožky. Obsahují totiž selen a zinek, které tyto části lidského těla vyživují. Zinek je navíc vhodný také pro snadno se mastící vlasy a pokožku s výskytem akné – oba tyto stavy snižuje. Vitamín B je zase zodpovědný za zlepšení paměti a koncentrace a také za celkový stav pohody. Také lidé s vysokým krevním tlakem by měli konzumovat kešu ořechy pravidelně, protože přirozeně působí na stav cév, čímž snižují krevní tlak.

Zdroj: https://www.spizarnia.schroniskosmakow.pl/blog/orzechy-nerkowca-wlasciwosci.html

Foto: Pixabay