reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Techspot otestoval problémové desky s Intel B560 dle kvality napájení

17.6.2021, Jan Vítek, aktualita
Techspot otestoval problémové desky s Intel B560 dle kvality napájení
Právě server Techspot nedávno označil desky s čipsetem Intel B560 za pohromu, pokud jde o jejich schopnosti napájení. Je to ale v podstatě pohroma dané platformy Intelu a také nejde o všechny modely desek bez výjimky. Tomu se věnuje nový test. 
V kostce se jedná opět o to, zda desky umožní či neumožní provozovat procesory Intelu mimo doporučené specifikace týkající se zvýšeného TDP a časového limitu. Pokud některý výrobce bude tyto limity striktně dodržovat, v podstatě tím připraví zákazníka o výkon, který nabízejí modely, jež mají dané limity značně volnější, nebo se jimi netrápí vůbec. A zákazník bude pochopitelně vyžadovat takovou desku, která jeho Core bude v zátěži provozovat při nejvyšším turbu či all-core turbu pokud možno pořád, což jednak znamená, že na oficiální hodnoty TDP můžeme zapomenout a také bude zapotřebí koupit kvalitnější desku, jejíž VRM zvládnou takové napájení bez přehřívání, které by způsobilo škrcení výkonu. 
 
 
To jsme mohli vyčíst z původního článku serveru TechSpot, který na něj nyní navazuje testem tuctu modelů desek s Intel B560. Jedná se o modely s oficiálními cenami 80 až 150 dolarů, takže je zřejmé, že rozdíly v kvalitě napájení tu rozhodně budou.
 
Nový test navíc zahrnuje procesory Core i5-11400, Core i7-11700, Core i5-11600K a Core i9-11900K, čili jde o průřez celým spektrem generace Rocket Lake-S a autor se odhodlal dokonce provést (tam, kde to bylo možné) dva testy, a to s výchozím nastavením desky a pak s maximálně zvýšenými limity napájení. Za takovým testem se tak ukrývají dlouhé dny práce, zvláště když testování neprobíhalo s deskami jen tak pohozenými na stole, ale ve skříni Corsair 5000D, čili v reálném prostředí. 
 
Z celého testu si ukážeme jen dva grafy, které ukazují výsledky s využitím Core i5-11400F a pak s Core i9-11900K. Oba procesory pracovaly na výchozí nastavení, čili spotřebu a takty si řídila základní deska a v rámci testů se nesledoval výkon, ale teploty na zadní straně PCB, čili schopnost napájecího systému se vypořádat se zátěží. 
 
 
Dá se tak říci, že čím nižší teploty byly naměřeny, tím kvalitnějším napájením daná deska disponuje.
 
 
Na koncích celého spektra můžeme vidět model Gigabyte B560M Aorus Pro, oproti němuž se Asus PRIME B560M-K potýkala s dvojnásobnými teplotami a není divu, když daná deska firmy Gigabyte je přibližně o polovinu dražší a nabízí evidentně lepší a lépe chlazený napájecí systém. Je třeba ale podotknout, že Asus PRIME B560M-K i přes teploty přesahující 100 °C, a to se přitom bavíme o zadní straně PCB a ne o samotných MOSFETech, nezačala škrtit výkon procesoru. To ale neplatilo pro takovou Asrock B560M-HDV. 
 
Závěr testu je jednoduše takový, že na desce s B560 se nevyplatí šetřit, pokud se nechceme připravit o výkon procesoru, anebo nehodláme provozovat desku na teplotách přes sto stupňů s kdovíjakým dopadem na životnost a stabilitu. Více v samotném testu.  


reklama