Trendy
Výměna manželek 2024 válka na Ukrajině Survivor 2024 Kate Middleton

Markéta Gregorová z Pirátů o Ferigate: Justice mívá předsudky proti obětem, nahlásí se jen pět procent znásilnění

Markéta Gregorová je pirátskou europoslankyní.
Zdroj: Pirátská strana
ROZHOVOR

Pirátská europoslankyně Markéta Gregorová (28) u případu obviňování Dominika Feriho (24) vidí až překvapivě často opakující se slova o tom, že se údajně napadené ženy bály ozvat, protože by jim nikdo nevěřil. „Kritika obětí ve veřejném prostoru přispívá k tomu, že se policie nedozví o 95 procentech znásilnění,“ řekla eXtra.cz.

Markéta Gregorová: V Česku je za znásilnění často podmínka

Europoslankyně Markéta Gregorová se i kvůli malému počtu nahlášených sexuálních trestných činů nedávno zúčastnila demonstrace organizace Bez trestu, v němž nesla transparent s nápisem „Chceš pr*at?“. Cílem podle ní bylo zaujmout a tím přitáhnout pozornost k přetrvávajícímu problému se sexuálním násilím a jevy ho provázejícími i ve společnosti.

Zúčastnila jste se demonstrace proti sexuálnímu násilí. Bojuje se snad proti němu v naší zemi málo?

„Ročně je v České republice spácháno až neuvěřitelných 12 tisíc znásilnění. Jen 5 procent jich je ale nahlášeno. To není chyba obětí, ale nastavení systému. Pokud v něj oběti nemají důvěru, je systém špatně.

Ačkoli se jedná o útok do tělesné integrity s tak širokými psychickými následky, že patří mezi zločiny proti lidskosti a oběť má často následky na celý život, každý druhý pachatel v ČR je potrestán podmíněným trestem. Takže ano, Česká republika má ještě hodně práce v této oblasti a jsem ráda, že organizace Bez trestu spustila osvětovou kampaň.“

Ministryně spravedlnosti Marie Benešová jakékoli změny o upřesnění či zpřísnění zákonů odmítla, že ty stávající stačí. Souhlasíte s ní?

„Paní Benešová se, pokud vím, vyjadřuje jen k omezené části problému. Ta diskuze ale teď nemá být o tom, zda zvyšovat trestní sazby.“

Kauza Dominika Feriho

Skandál ohledně Dominika Feriho a údajného zneužívání žen odpálil 17. května pouhý anonymní příspěvek na Twitteru. Od té doby se kauze intenzivně věnují novináři Apolena Rychlíková (A2larm) a Jakub Zelenka (Deník N), kteří také přišli s prvními svědectvími napadených obětí.

Jejich domovské redakce pak zveřejnily svědectví několika žen, některé z nich tvrdí, že je Feri nutil k sexu, i když to výslovně odmítly. Další se svěřily, že se z nich snažil vylákat fotografie, na kterých jsou nahé, či je údajně veřejně dehonestoval. Feri v návaznosti na to složil poslanecký mandát a vystoupil i ze strany TOP 09. Odůvodnil to tím, že nechce, aby podle něj lživé a manipulativní články v médiích poškozovaly jeho nejbližší okolí a kolegy. Bránit se proti nim bude soudní cestou.

Dominik Feri (24) měl podle novinářů, kteří kauzu dostali do médií, sexuálně obtěžovat mnohem víc žen, než se na první pohled zdálo. Jak žurnalisté potvrdili pro eXtra.cz, hlásí se jim další oběti, které měly být zneužité bývalým politikem. Výpovědi jsou zdokumentované a prý podpořené dalšími důkazy, jako například screenshoty konverzací s Ferim.

Chování, ze kterého ženy Feriho obviňují, se údajně odehrálo v době jeho studií na Právnické fakultě UK. Studoval tam mezi lety 2015 a 2020. Vedení fakulty považuje obvinění ze sexuálního obtěžování za velmi vážná. Jednání, které je mu připisováno, označilo za neakceptovatelné.

Justice mívá předsudky vůči obětem znásilnění

Co je tedy třeba?

„Potřebujeme prvně data z rozsudků, která zoufale chybí, na jejich základě pak i otevřenou diskuzi a povinném vzdělávání soudců a státních zástupců ve věcech viktimologie, psychologie obětí trestného činu, společenského kontextu sexualizovaného a domácího násilí a podobně. Předsudky o obětech, pachatelích a sexualizovaných trestných činech obecně se objevují i v rozhodování soudů, a mohou mít tedy vliv na neadekvátní trestání v této oblasti.“

Co konkrétně můžete proti sexuálnímu násilí udělat vy ze své pozice?

„Už jsem to naznačila. Základem je otevírání debaty, čemuž mohu ze své pozice pomáhat právě podporou takovýchto kampaní, ať už mediálně, či osobní účastí. Tato problematika není pravomocí Evropské unie, v rámci své strany jsem však členkou týmu pro lidská práva a pomáhám prací skrze ni svým kolegyním i kolegům v českém parlamentu.“

Některým lidem se obecně nelíbí aktivismus politiků. Prý máte prostředky, jak věci změnit i bez účasti na demonstracích.

„Domnívám se, že pokud je politik autenticky aktivistický a nevnímá politiku jen jako kariéru, ale službu veřejnosti, měl by svou funkci naopak využívat pro co největší zapojení do veřejného dění, kterým mohou být i demonstrace. Nedomnívám se, že by politika měla být plná pouze aktivistů, ale ani kariérních politiků odtržených od reality toho, co občany pálí. Zdravý mix lidí z obou prostředí podle mě vede i ke zdravé demokracii.“

Dominik Feri a jeho kauza

Veřejností hodně rezonuje „Ferigate“. V té souvislosti s jejím propuknutím se okamžitě davy diskutérů vrhly i na domnělé oběti. Je to podle vás nebezpečné?

„V zatím zveřejněných výpovědích se až příliš často opakuje teze ‚Bála jsem se, že by mi nikdo nevěřil‘. Bagatelizace či dokonce útoky na oběti ve veřejném prostoru jsou velký problém a přesně to, co odradí další oběti od nahlášení útočníků. Ona statistika s jen pěti procenty nahlášení takových útoků mluví jasně. A tento strach na tom má velký podíl.“

Na druhou stranu kritici často argumentují tím, že když taková obvinění budeme akceptovat, roztrhne se pytel s falešnými obviněními.

„Takovou obavu už jsem také slyšela. Falešná obvinění bohužel vždy byla a budou a je na trestněprávních složkách, aby se s nimi vypořádaly. Pokud máme ale neuvěřitelných 95 procent znásilněných žen a mužů, co o tom nikdy nepromluví, měli bychom nyní věnovat pozornost jim.“

Co dělat při jaderné havárii: Základní rada zní schovej se a zůstaň v kontaktu, říká Dana Drábová

Související články

Další články

Nejnovější kauzy