Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Pořád máme šanci postoupit, burcuje Hanušová po těsné porážce s Ruskem

Zejména díky střeleckému představení Aleny Hanušové se dostaly české basketbalistky v závěru zdánlivě ztraceného zápasu s Ruskem zpět do hry, ale nakonec na úvod mistrovství Evropy prohrály 69:73. Třicetiletá nedávná posila USK Praha, která v uplynulém ročníku hrála postupně v Montpellieru, tureckém Elazigu a nakonec opět ve Francii v bretaňském Landerneau, si připsala celkem 24 bodů a během šňůry 12:0 vedoucí k vyrovnání na 69:69 jich dala osm.

Česká basketbalistka Alena Hanušová v akci
zdroj: ČTK autor: Říhová Michaela

"Byl to těžký zápas. Šly jsme do toho s tím, že nemáme co ztratit. Bohužel se nám nedařilo odstavovat jejich hráčky. Vadějevová měla osm útočných doskoků, celkově jich měly sedmnáct. Měly druhé šance a do toho daly ještě nějaký koš s faulem, takže to byl náš největší problém," uvedla Hanušová poté, co Rusky 11 sekund před koncem daly díky Nině Glontiové vítězný koš právě z této situace.

"Musím říct, že jsem hodně pyšná na náš tým a styl, jakým jsme bojovaly, a jak jsme hrály jako jeden tým. Když budeme takto pokračovat, vyvarujeme se těch chyb, tak pořád máme šanci postoupit," pokračovala Hanušová.

Je nám líto, video expirovalo.
České basketbalistky těsně prohrály na ME s Ruskami

Český tým v poslední čtvrtině prohrával už o 13 bodů a před dramatickým závěrem dokázal srovnat ze stavu 57:69.

"Semklo nás to, že nám vyloučili Kačku Elhotovou. Místo toho, aby na ni pískli fauly, když šla do koše. Kolikrát ty fauly na ni nezapískaly..., ale to už je otázka rozhodčích. Potom pískli Katce technickou, musela jít do šatny, protože už měla úmyslný faul. To nás, dá se říct, zdravě naštvalo a motivovalo a bojovaly jsme vlastně i za ni," komentovala Hanušová situaci z 35. minuty, kdy Kateřina Elhotová, do té doby s 15 body nejlepší česká střelkyně, dostala pátou osobní chybu po protestech.

Pod košem scházel českému týmu příspěvek pivotky Julie Reisingerové, kterou limitovalo natažené tříslo a za 14 minut a 36 sekund pobytu na palubivce skončila bez bodu a doskoku, jen se třemi asistencemi. Její soupeřka na této pozici Maria Vadějevová byla s časem 31:51 nejvytíženější hráčkou zápasu a zaznamenala 27 bodů, 16 doskoků a 2 asistence.

"Chyběla nám, je to vidět na těch statistikách," řekla Hanušová o Reisingerové. "Byly jsme menší, ony měly i vysokých křídel víc než my, takže z toho i z našich chyb pramenilo, že měly sedmnáct útočných doskoků," doplnila.

Český tým za stavu 69:71 po oddechovém čase rozehrál akci, kterou z levého rohu zakončila osm sekund před koncem neúspěšným trojkovým pokusem Veronika Voráčková. "Hrály jsme to tak, jak trenér chtěl, a byla tam volná střela. Možná jsme to měly vyřešit jinak, ale střela tam byla. Záleželo, jestli to Vory dá," litovala Hanušová, že nevyšla potenciální vítězná akce.

V pátek od 20:45 budou Češky bojovat proti domácí Francii. "Čekají nás zítra Francouzky, ale vůbec jsme se na ně ještě nepřipravovaly. Určitě to bude těžký zápas. My se ho pokusíme užít, protože Francie je jeden z favoritů turnaje. Nemáme co ztratit a půjdeme do toho naplno," dodala Hanušová.

O postup do play-off pak budou Češky hrát ještě také v neděli s Chorvatskem.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články