Německou europoslankyni „vyfakovali“ z konference. Užuž byla na cestě, když ji zpražil slovenský premiér a Hohlmeierová musela zůstat doma

18.06.2021 4:46

EXKLUZIVNĚ Monika Hohlmeierová je německá politička CSU. Od 6. října 1998 do 15. dubna 2005 byla bavorskou ministryní školství a kultury. Od roku 2009 je poslankyní Evropského parlamentu. Je také dcerou zesnulého bavorského předsedy vlády Franze Josefa Strauße. V českých médiích se tato žena neobjevovala až do chvíle, kdy se začal řešit údajný střet zájmů premiéra Babiše. Oblibu našla především na obrazovce veřejnoprávní ČT. Ani ta ovšem neupozornila na kauzy, které europoslankyni roky provází.

Německou europoslankyni „vyfakovali“ z konference. Užuž byla na cestě, když ji zpražil slovenský premiér a Hohlmeierová musela zůstat doma
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Německá politička Monika Hohlmeierová

Anketa

Bojíte se negativních dopadů očkování proti covidu-19 na vaše zdraví?

73%
23%
hlasovalo: 9295 lidí
ParlamentníListy.cz nyní získaly informace o její plánované účasti na mezinárodní konferenci GLOBSEC. Ta probíhá v Bratislavě a za Českou republiku se jí účastnil vicepremiér Karel Havlíček.

Od svého založení v roce 2005 se každý rok GLOBSEC koná právě ve slovenském hlavním městě. Akce sa stala jednou z top 5 bezpečnostních konferencí. V roce 2016 se jí zúčastnilo přes 1.000 hostů ze 70 zemí světa. Hlavní témata obsahovala globální bezpečnost, transatlantickou kooperaci a mezinárodní vztahy. Od svého začátku GLOBSEC hostil prominentní osobnosti, jakými byli například David Cameron, Madeleine Albrightová, Anders Fogh Rasmussen, Ursula von der Leyenová, John McCain, Zbigniew Brzezinski a mnoho jiných.

V roce 2021 se uznávané události místo premiéra Babiše účastnil vicepremiér Havlíček. Do Bratislavy se také vydal politický pár Vít Rakušan (STAN) a Ivan Bartoš (Piráti). Z oficiálních twitterových výstupů vyplývá, že akce má velké renomé, jelikož kromě odborníků vítala i desítky bezpečnostních expertů.

Naší redakci se podařilo zjistit, že na GLOBSEC měla namířeno rovněž poslankyně Evropského parlamentu Monika Hohlmeierová. „Obdržela pozvánku," uvedl jeden z našich zdrojů přímo z organizačního štábu GLOBSECu. Proč nakonec Hohlmeierová na akci nepřijela, zůstávalo pro mnohé záhadou. Teď už ne.

„Ona tu měla být i s projevem, co jsem slyšel. Měla hovořit o obecných otázkách bezpečnosti: islamismus, jeho podpora, stejně tak se neměla vyhnout Rusku nebo takzvané hatespeech," upozornil náš zdroj ze slovenské vlády. „Proč nakonec nepřijela, to nevím," doplnil vzápětí.

ParlamentníListy.cz ovšem příčinou její neúčasti disponují. Potvrdily nám ji navíc dva vysoké zdroje z prostřední slovenské politiky. Ač se to nezdá, za vším je zjevně ješitnost německé političky. Oba zdroje totiž popsaly, co se dělo v zákulisí na neoficiální úrovni.

Jak nám tito diplomaté řekli, Monika Hohlmeierová vnímala svou účast jako nadstavbu programu, považovala se za důležitou součást, jelikož je prý její hlas v Unii slyšet a svou přítomností GLOBSEC pozdvihne. Tím pádem si prý taky nadiktovala podmínky, za jakých se GLOBSECu v Bratislavě zúčastní. Jednou z nich mělo být osobní setkání se slovenským premiérem Eduardem Hegerem. „Ano, to jsem slyšel, chtěla s ním jednat ona, z naší strany ta iniciativa nepřišla," uvedl jeden ze zdrojů.

Co následovalo, nečekala zřejmě ani výrazná zástupkyně německé politiky. „Očekávala setkání a pozvání od premiéra Hegera, ten ji ale nepřijal a ze setkání tak rychle sešlo," řekl náš druhý významný zdroj.

Přesně toto odmítnutí mělo být nakonec důvodem její neúčasti na mezinárodní konferenci GLOBSEC.

PL oslovily také Úřad vlády Slovenska, aby neoficiální zjištění potvrdil.

Podle mluvčí Ľubice Janíkové o této podmínce nebyl Úřad informován. „S touto otázkou se, prosím, obraťte přímo na organizátory," sdělila redakci.

Tak jsme učinili. Prozatím bez reakce.

O Monice Hohlmeirové píšeme pravidelně. Jako jediní přinášíme jiný úhel pohledu týkající se jejího rodinného zázemí a kauz, v nichž jmenovitě figuruje.

Namísto Andreje Babiše odletěl do Bratislavy vicepremiér Karel Havlíček. Český premiér musel setkání zrušit kvůli zdravotním vyšetřením

Mezi hlavní osoby, o nichž v únoru napsal německý list Spiegel, patřila i významná představitelka CSU a nynější europoslankyně Monika Hohlmeierová. Právě její známostí a jejím doporučením se totiž v souvislosti s nabídkou ochranných pomůcek od švýcarské společnosti Emix zaštiťovala významná lobbistka Andrea Tandler. Ta je totiž dcerou bavorského exministra Gerolda Tandlera – blízkého přítele bývalého předsedy bavorské CSU Franze Josefa Strausse. A zmiňovaná europoslankyně Hohlmeierová je právě dcerou Strausse.

Jméno europoslankyně Hohlmeierové otevíralo cestu Tandlerové k nejvyšším úřednickým a politickým kruhům s nabídkou firmy Emix. V této souvislosti probíhala dokonce i přímá komunikace mezi spolkovým ministrem zdravotnictví Spahnem a výše zmíněnou lobbyistkou Tandlerovou, která se odvolávala právě na poslankyni EP Moniku Hohlmeierovou. Spolkové ministerstvo zdravotnictví uskutečnilo s firmou Emix obchody za stamiliony eur.

Ochranné pomůcky nabízené švýcarskou firmou Emix byly podle všeho mnohonásobně předražené – v této souvislosti tak aktuálně poutají pozornost německých a švýcarských orgánů.

Anketa

Podporujete boj Svjatlany Cichanouské proti Lukašenkovi?

4%
93%
hlasovalo: 18664 lidí
Firma Emix nabízela respirátory za cenu až 9,90 eur za kus. Jejich nákupní cena měla v té době být přitom jen 2,65 eur. Andree Tandlerové se nakonec údajně podařilo prodat 527.200 respirátorů vládě v Severním Porýní-Vestfálsku za cenu 9,90 eur/kus a v Bavorsku jeden milion kusů za 8,90 eur/kus.

Rozhodujícím rozhodnutím byl však nákup spolkové vlády, a to konkrétně ministerstva zdravotnictví. Podle informací listu Der Spiegel objednalo respirátory a další vybavení od společnosti Emix za přibližně 350 milionů eur; existují dokonce náznaky, že se jednalo až o 700 až 800 milionů eur.

Zdálo se tudíž, že Emix využil krizové situace ke značnému obohacení, a to i díky politickým kontaktům, které umožnily přímý přístup k ministrovi Spahnovi či k bavorským politickým špičkám. Konkurenční firmy naopak mnohdy končily v byrokratických kleštích příslušných ministerstev. Jedním z klíčových faktorů bylo doporučení Andrey Tandlerové od Babišovy kritičky Hohlmeierové.

Pokud bychom šli ještě do minulosti, tak „6. srpna 2004 uveřejnil deník München Merkur nová obvinění proti Monice Hohlmeierové. Uvedl, že její ministerstvo financovalo rozšíření Centra pro zrakově postižené v Unterschleißheimu za přibližně 8,5 milionu eur v době, kdy tam její manžel zastával funkci zástupce ředitele. Ostatní školy se přitom v dané době staly oběťmi úsporných opatření. Mluvčí ministerstva naproti tomu popřel jakoukoli podjatost. Celé týdny byla ministryně nucena bránit se i proti dalším obviněním, mimo jiné kvůli možnému střetu zájmů mezi stranickými zájmy a ministerskou funkcí,“ dodal zdroj ParlamentnímListům.cz s tím, že cituje otevřené zdroje.

Na klíčové slovo „Hohlmeier“ nenašly stránky GLOBSECu ani písmeno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

9:03 Rusové už Ukrajince opravdu ponížili. Proniklo do tisku

Washingtonský Institut pro studium války ještě před pár desítkami hodin naznačoval, že by Rusové rád…