Hlavní obsah

Češi se na jídlo do hospod zatím příliš nehrnou

Novinky, bab

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Restaurační zahrádky jsou po několikaměsíčním lockdownu v provozu již druhý měsíc, vnitřní prostory restaurací a hospod jsou otevřené více než dva týdny. Obědové tržby se však pohybují stále hluboko pod čísly, na která byly restauratéři zvyklí v době před koronavirovou pandemií. A jsou výrazně nižší i v porovnání s loňským jarním rozvolněním.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Počet obědových transakcí byl minulý týden na 45 procentech v porovnání se situací před začátkem koronakrize. Týden předtím, tedy záhy po otevření vnitřních prostor restaurací, jsme dokonce byli na pouhých 38 procentech předkoronavirové situace,“ uvedl generální ředitel Edenredu Nicolas Eich.

Ten čerpal z dat pocházejících z plateb zhruba 250 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří za jídla platí stravenkovou kartou Ticket Restaurant Card.

Hospody a restaurace byly delší dobu zavřené i na jaře loňského roku; zahrádky se poté otevíraly 11. května a vnitřní prostory pak o 14 dní později. Po otevření však do nich zavítalo více lidí, tržby byly v průměru na třech čtvrtinách předcovidové situace.

Zahrádky jsou otevřené už druhý týden, jídlo ale Čechy příliš netáhne

Finance

„Je pravda, že až do konce minulého týdne bylo o poznání horší počasí než po loňském prvním rozvolnění a nijak nelákalo na zahrádky. Svou roli budou hrát i obavy lidí, kteří se po dlouhých lockdownech stále bojí o svou bezpečnost, mnoho zaměstnanců je stále na home officech. Ale pokles je i přesto výraznější, než jsme čekali,“ doplnil Eich.

Na pivo ano, na jídlo zatím ne

Jak data společnosti Edenred naznačují, krize gastronomie dosud zažehnána není. Restauratéři sice potvrzují, že lidé opět chodí na pivo, ovšem na jídlo se zatím nijak nehrnou.

„Pokud by to takto zůstalo, může nastat další odliv lidí z oboru, případně další vlna uzavírání hospod. Proto se domníváme, že by měl stát restauracím pomoci a zařadit je mezi odvětví, která dostanou podporu v rámci Národního plánu obnovy, kde se má přerozdělovat celkem 200 miliard korun. Zatím tam gastrosektor i přes jeho alarmující situaci není,“ doplnil Eich.

Vláda schválila Národní plán obnovy

Ekonomika

Průměrná výše útraty za jeden oběd nyní dosáhla 137 korun. To je asi o pětikorunu více než v posledním lockdownu. Podobná výše útrat byla i loni v létě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám