Rusko zakázalo dovoz krmiv a krmných přísad z České republiky

Krmivo pro psy

Krmivo pro psy Zdroj: profimedia.cz

Ruská Federální veterinární a fytosanitární služba Rosselchoznadzor zakázala dovoz krmiv a přísad do krmiv z České republiky, oznámila agentura TASS. Nepříjemný dopad to bude mít například pro největšího českého výrobce prémiových krmiv Vafo Praha.

Samotný úřad ve svém prohlášení informuje o dočasném omezení dovozu těchto produktů od 21. června. „Toto rozhodnutí úřad učinil na základě neuspokojivých výsledků inspekce českých podniků, které mají oprávnění dodávat krmiva a doplňkové látky do Ruska,“ uvedl Rosselchoznadzor.

Firma Vafo Praha, největší český výrobce prémiových krmiv pro psy, kočky a další drobná domácí zvířata, dnes vyhlášený zákaz dovozu krmiv a krmivových směsí z ČR do Ruska předjímala. Ruský trh se na firemním obratu podílí asi ze sedmi procent. Uvedl to majitel Vafo Praha Pavel Bouška.

„Na nás to má samozřejmě dopad, jsme velcí exportéři. Již delší dobu jsme předjímali, že se to stane, bohužel se to stalo, to znamená, že od pondělí nevozíme. Je to nepříjemná ztráta, kterou přežijeme, ale projeví se to minimálně v letošním roce negativně na našich výsledcích, to je logické. Ten zákaz není jenom Česká republika, připadlo tam víc evropských zemí, je to trend uzavírání se toho trhu,“ řekl Bouška, majitel a zakladatel skupiny Vafo.

Firma měla předloni tržby 4,71 miliardy korun a zisk po zdanění 444,8 milionu korun. Patří do Vafo Group, jež sdružuje pět společností, které v pěti evropských státech zaměstnávají přes 500 lidí. Mezi nejvýznamnější společnosti ze skupiny patří Vafo Praha, německé Allco, Prima Pet Premium Oy z Finska či polská Carry Pet Food. V ČR má Vafo Praha pět výrobních závodů, z toho čtyři jsou v Jihočeském kraji, pátý v Chrášťanech u Prahy. Krmiva nabízí třeba pod značkami Brit či Carnilove.