Němečtí Zelení slibují zemi „centrálně-ekologické“ plánování

Kandidátka strany Zelených na německou kancléřku Annalena Baerbocková představila dlouho očekávaný program přeměny tamní ekonomiky na „uhlíkově neutrální hospodářství“. Z Německa by se podle něj měla stát země, která – s mírnou nadsázkou řečeno – zavede jako první na světě model „centrálně-ekologického“ plánování. Pokud Zelení vyhrají, vláda by mohla platit velkým firmám a společnostem za to, že budou zavádět uhlíkově-neutrální technologie.

Tentokrát nejde o žádné „utopické představy“ zelených aktivistů, ale o program, který se opravdu může stát základem nejsilnější evropské ekonomiky minimálně v příštích čtyřech letech. Průzkumy před podzimními parlamentními volbami totiž řadí německé Zelené na druhé místo hned za vládnoucí unii CDU-CSU, což při preferencích dalších stran dává Zeleným reálnou šanci na křeslo kancléřky. 

Zbývá odpověď na otázku, která se v různém kontextu řeší na celém světě, zejména ale v Evropě. Zelení a jejich partnerské strany si dávají vysoké cíle v ochraně klimatu, nutí vlády k radikálním opatřením, zatím ale neměli nikde možnost dokázat, jak by oni sami „přetavili teorii v praxi“, tedy ujali se vládní odpovědnosti.

Právě proto byl v Německu dlouho očekávaný program, s kterým chce strana ukázat cestu k ekonomice, která bude Němcům i nadále zajišťovat blahobyt, ovšem „zeleným způsobem“. Právě tohle spojení totiž někteří němečtí energetici i politici označují za ryzí utopii.

sinfin.digital