Fyzické válčení vyšlo z módy. Je moc drahé a mnohdy se ani nevyplatí. „Větší smysl dává ovládnutí mysli rozhodující části společnosti, aby i stát začal vycházet vstříc zájmům protivníka. S pomocí dezinformací a propagandy toho lze dosáhnout téměř v jakékoli oblasti, říká Jiří Šedivý, šéf Evropské obranné agentury a také bývalý ministr obrany ve vládě Mirka Topolánka. V rozhovoru pro HN popisuje, že na rychlejším a ničivějším bojišti nastupující dekády o naší bezpečnosti rozhodne technologická převaha. A Evropa se Spojenými státy teď mají jedinečnou příležitost, jak si ji udržet.

HN: Máte za sebou první rok na pozici ředitele Evropské obranné agentury. Jak se za tu dobu změnila bezpečnostní situace ve světě? A ovlivnila to nějak pandemie koronaviru?

Vidím tři klíčové trendy. Jednoznačný návrat strategického soupeření mezi světovými mocnostmi, což se během pandemie ještě vyostřilo. Druhá věc je, že vyšly na povrch různé slabiny a zranitelnosti Evropy. Nešlo jen o virus samotný, ale také o závislost na dodávkách zdravotnického materiálu nebo takzvaný čipový hladomor a s covidem spojenou novou vlnu dezinformací a kybernetických útoků. Třetí je nezpochybnitelná role nových technologií, které se stávají středobodem toho mocenského soupeření. Už víme, stejně jako naši protivníci, že technologický náskok bude rozhodující, pokud chceme bezpečnost a stabilitu uchovat. Vladimir Putin už v roce 2017 řekl, že kdo první zvládne umělou inteligenci, stane se vládcem světa.

Zbývá vám ještě 90 % článku
První 2 měsíce předplatného za 40 Kč
  • První 2 měsíce za 40 Kč/měsíc, poté za 199 Kč měsíčně
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Nově všechny články v audioverzi
Máte již předplatné?
Přihlásit se