Adéla Jelínková z Hospodářských novin a Lukáš Valášek z Aktuálně.cz získali v pátek Novinářskou cenu 2020 v kategorii Nejlepší analyticko-investigativní příspěvek. Porota ocenila systematickou práci, díky které se jim podařilo odhalit a zmapovat podivné aktivity šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a jeho napojení na hradního kancléře Vratislava Mynáře a další osoby blízké prezidentu Miloši Zemanovi.

„Odhalení této kauzy mělo velký společenský dopad a vedlo k (prozatím) nepravomocnému odsouzení Miloše Baláka,“ uvedla porota.

Připomeňte si vítězný článek:

Novinářskou cenu pořádá Nadace OSF od roku 2010 a oceňuje v ní novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Přihlášené příspěvky do Novinářské ceny hodnotí nezávislé odborné poroty složené z osobností mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru. V každé kategorii získá vítěz cenu spojenou s odměnou 20 000 korun.

Ocenění v celkem 14 kategoriích přebralo na slavnostním udílení v prostorách Azylu78 deset českých novinářů a novinářek a čtyři novinářské týmy. Porota letos udělila také rekordní počet zvláštních ocenění. Vítězové uspěli v dosud největší konkurenci, do soutěže Novinářská cena bylo přihlášeno 691 příspěvků.