Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Letošním novinářským cenám OSF dominovalo téma sexuálního obtěžování a urbanismu

Kultura

  21:10
Praha - Letošním novinářským cenám Nadace Open Society Fund (OSF) vévodilo téma sexuálního obtěžování nebo urbanismu. Porota ocenila například Alžbětu Havlovou z Radia Proglas za rozhovor o obtěžování v katolické církvi, rozhovor Jany Cíglerové z Deníku N o obtěžování na pracovišti nebo tým autorek SME.sk za sérii svědectví o sexuálním obtěžování.

Novinářské ceny OSF foto: OSF

Pulitzerovu cenu získalo zpravodajství o pandemii i o smrti George Floyda

Peter Bednár z Finmagu se stal držitelem zvláštní ceny v kategorii Solutions Journalism a se svými komentáři k urbanismu a společnosti byl nominován i v kategorii Nejlepší komentář. Deset oceněných českých novinářů a novinářek a čtyři novinářské týmy vzešly z 691 přihlášených příspěvků. Oznámili to dnes organizátoři soutěže.

Z redakcí se mezi nově nominovanými objevilo například Radio Proglas, Český rozhlas Radio Wave nebo měsíčník Romano voďi. Do užší nominace se probojoval také Deník Referendum, Finmag, Český rozhlas Vltava nebo iDnes.cz.

„I letos se mezi nominované dostali novináři z redakcí, které zatím nebyly úspěšné. Jsem za to rád. Spektrum doposud úspěšných redakcí se tak krásně rozšiřuje a ukazuje to, že média v České republice jsou kvalitní napříč různými myšlenkovými směry. Chtěl bych tímto apelovat na všechny redakce, ať se hlásí. Zároveň letos poroty rozdaly skoro rekordní počet speciálních ocenění, což ukazuje, že často není rozhodování vůbec jednoduché a mnoho příspěvků přináší velmi specifickou kvalitu, kterou je třeba ocenit,“ uvedl výkonný ředitel Nadace OSF a člen Rady Novinářské ceny Robert Basch.

Finančník a filantrop Soros věnuje přes pět miliard na podporu hnutí bojujících proti rasismu

Cenu za nejlepší psanou reportáž získal Michael Švec z Deníku N s článkem na téma Sušické nemocnice, ocenění za nejlepší komentář si odnesl Jiří Pehe za příspěvky do Deníku N a nejlepším analyticko-investigativním příspěvkem byla podle poroty série článků reportérů Aktuálně.cz/Hospodářských novin Lukáše Valáška a Adély Jelínkové o podezřelých obchodech v Lánech.

V kategorii nejlepší audiovizuální reportáže zvítězila Tereza Reková z Radia Wave s příspěvkem Moje kamarádka Zuzka o životě s těžkou nemocí a cenu za nejlepší investigativní audio nebo video příspěvek si odnesli Janek Rubeš, Honza Mikulka a Jiří Burýšek ze Seznam Zpráv za odhalení směnáren, které okrádají turisty.

Novinářskou cenu pořádá Nadace OSF od roku 2010 a oceňuje v ní novinářské počiny, které zajímavým způsobem zachycují problematiku dnešní společnosti. Přihlášené příspěvky do Novinářské ceny hodnotí nezávislé odborné poroty složené z osobností mediálního, kulturního, neziskového i akademického sektoru. V každé kategorii získá vítěz cenu spojenou s odměnou 20 000 Kč.

Autor:

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...