Britové krvácejí, Německo nezvládne bojovat, v Evropě je málo armád připravených na skutečnou válku. EU by měla být vojenskou mocností, říká generál Yakovleff

Michel Yakovleff je generál francouzské armády ve výslužbě a armáda je pro něj dodnes srdeční záležitost. V exkluzivním rozhovoru pro INFO.CZ otevřeně mluví o kondici evropských armád nebo o skutečné podobě ruské hrozby. „Putinův režim jednou zemře, ale je rozdíl mezi tím, když si Rusko znepřátelíte, a tím, když se Putinovi postavíte,“ říká. Jak se připravit na nadcházející hrozby a jak uhájit naše místo ve světě? O tom se bavíme mimo jiné v kontextu zásadní reformy francouzské armády.

Reformu francouzské armády jsem popsal ve svém předchozím článku, kde jsem představil strategickou vizi „Operační nadřazenost 2030“. Je to reakce na měnící se bezpečnostní prostředí v Evropě a ve světě. Velikost reakce je zřejmá, pokud se podíváme na francouzské vojenské výdaje, které jsou v posledních letech bezprecedentní a letos dosáhnou až 56 miliard dolarů. Co to znamená pro francouzskou armádu, jakým směrem se ubírá a jaká je bezpečnostní situace v Evropě? O tom jsou následující řádky.

Francouzská armáda se připravuje na válku mezi státy. Radikálně mění strategii a chystá se prověřit svoji kondici

Z nové strategie vyplývá, že se francouzská armáda připravuje na velký konvenční mezistátní konflikt. Kde vidíte nejpronikavější hrozbu v Evropě, na kterou se Francie připravuje?

Francouzi budou velmi neradi říkat „my myslíme jen tu či onu zemi“. Francouzská doktrína říká, že nemáme žádné nepřátele. Nenajdete žádného francouzského úředníka, který by řekl, že se připravujeme kvůli vojenskému posilování té či oné země, a to se táhne až do studené války. Dokonce i během studené války Francie tvrdila, že nemá nepřítele. 

Nyní chceme být připraveni a to, co řídí francouzské myšlení, je, že žijeme v nejistém a nebezpečném světě. Odvážím se říct: může se stát cokoli, a proto musíme být připraveni na jakoukoli eventualitu. Ale neřekl bych, že se Francouzi připravují například kvůli ruskému posilování.

Jaký je nejvíce destabilizovaný region v okolí Evropy, který by mohl být potenciální hrozbou pro Francii? 

To už je jiná otázka. Říká se jasně, že například to, co dělá Rusko, je ze své podstaty destabilizující, že Rusko pracuje na destabilizaci toho, čemu říkáme evropský řád. Už jenom proto, že to řekli oficiálně. Není žádným tajemstvím, že Rusové nesouhlasí s tím, čemu sami říkají současná evropská bezpečnostní architektura, že ji považují za riziko. Je jasné, že chtějí jiné uspořádání v Evropě, které vylučuje NATO. Je oficiální, že se Rusové chtějí zbavit NATO.

Pokud jde o otázku destabilizace, je pro bývalého francouzského úředníka velmi snadné říct, že v současné době existují lidé, kteří destabilizují Evropu, a to je Putinův režim. Máme velmi čerstvý příklad s pirátským činem nad Běloruskem, který byl minimálně schvalován Rusy. (Yakovleff odkazuje na květnový „únos“ letadla s kritikem běloruského režimu, kterého tamní bezpečnostní složky následně zadržely.)

Putinův režim jednou zemře

Jak vnímá francouzská armáda Rusko v kontextu nedávného odhalení českých zpravodajských služeb, že agenti GRU zosnovali výbuch muničního skladu v roce 2014 ve Vrběticích? Ptám se proto, že Emmanuel Macron je často velmi pragmatický, až přátelský k Vladimiru Putinovi, což východní křídlo NATO a EU zrovna neoceňuje.

Francouzi nevěří, že Rusové mají v úmyslu zaútočit na Evropu. Tečka. Pokud jde o destabilizaci, „špinavé“ činy, terorismus, k nimž patří to, co jste zmínil, a vraždu nebo pokus o vraždu novičokem ve Velké Británii (případ dvojitého agenta Sergeje Skripala), to vše je zcela jasně práce ruského režimu. Francouzi ale nevěří v rozsáhlou válku v Evropě iniciovanou Ruskem, nicméně chápou, že probíhá destabilizující snaha využívající v celém rozsahu to, co zahrnovalo sovětské válečné umění před Putinem. To se děje každý den, ale není to úplně stejný příběh jako tehdy a nereaguje se na to stejně.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Co Yakovleff říká, když zmiňuje, že Putinův režim jednou zemře?
  • Proč se obává, že evropské armády už nejsou schopné bojovat ve válkách?
  • A co říká na otevřený dopis francouzských generálů, kteří varují před rozpadem společnosti?
sinfin.digital