Hlavní obsah

Covid změnil šéfy i zaměstnance

Právo, kil

Covidová pandemie nepřinesla pouze obavy o zdraví, ale také strach ze ztráty zaměstnání. Řada firem musela zavřít své provozovny, omezil se i mezinárodní obchod, svět podnikání se změnil. Odborníci předpovídali, že bude následovat hluboká ekonomická krize. Naštěstí se jejich obavy zatím nenaplnily.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Doba covidová přinesla vysokou míru nejistoty zaměstnancům i firmám. Při pohledu do statistik nezaměstnanosti naštěstí velké zvraty vidět nejsou, lidé z uzavřených odvětví vyplnili mezery na trhu práce v oborech, které zůstaly aktivní. Otázkou zůstává, do jaké míry se jim změnil životní standard a vyhlídky na připadnou změnu k lepšímu,“ uvedla Petra Hubálková ze společnosti MgC Group.

Chybějí kvalifikovaní lidé

Nejvíce ohroženou skupinou byly ženy, které z důvodu uzavření škol a školek musely zůstat s dětmi doma.

Masivní nábory ve firmách zatím nejsou na pořadu dne, nicméně situace s propouštěním zaměstnanců se zdá být stabilizovaná.

V některých oborech dokonce kvalifikovaní lidé stále chybějí. „Důvodem je, že ti, kteří jsou volní, nemají potřebný profil, a ti, kdo ho mají, nechtějí v této nejisté době měnit zaměstnání. Jedná se převážně o obsluhu strojů ve výrobě,“ upřesnila Hubálková.

Ochota nechat se naočkovat kvůli zaměstnání je velká

Finance

Firmy se naučily žít s nejistotou, a díky tomu lépe zvládají i komunikaci. Novým zaměstnancům obvykle říkají: „Nevíme, jak dlouho u nás budete pracovat, ale doufáme, že dlouho. A pokud ne, můžeme vám slíbit, že získáte nové dovednosti, díky nimž budete na trhu práce konkurenceschopnější, než jste byli předtím.“

Přístup nadřízených

Mění se také přístup zaměstnanců, kteří získali díky práci z domova větší samostatnost a naučili se lépe pracovat se zdroji. Výrazně rostou také požadavky na využívání nových technologií.

„Kromě technického vybavení je pro zaměstnance důležitý přístup nadřízených. Lidé očekávají, že se šéfové budou zajímat o jejich potřeby a sladění pracovního a osobního života. Jistota, bezpečnost, zdraví a spokojenost jsou nyní pro zaměstnance klíčovými prvky,“ dodala Hubálková.

Průzkum: Zaměstnanci mají více práce a jsou častěji ve stresu

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám