Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Česko

‚Já jsem u toho nebyl.‘ Vojtěch zahájil audit na ministerstvu, prověří způsob přijímání opatření

Ministerstvo zdravotnictví. foto: ČTK

Praha - Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) zahájil na ministerstvu interní audit, který prověří způsob přijímání protikoronavirových opatření. Soudy totiž označily 17 protiepidemických nařízení za nezákonná. Na základě auditu „bude případně činit další kroky“, řekl v neděli v diskusním pořadu Otázky Václava Moravce.
  14:35

Očkování pro všechny. Vojtěch chce od druhé poloviny července umožnit vakcinaci bez předchozí registrace

Počet opatření odmítnutých soudy kritizoval v neděli předseda České lékařské komory Milan Kubek či europoslanec a bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (TOP 09)

„Já jsem zahájil interní audit na ministerstvu zdravotnictví, tak abych skutečně věděl, jak ta opatření reálně vznikala. Já jsem u toho nebyl,“ prohlásil ministr. Chce také vědět, jak se posuzovala zákonnost jednotlivých nařízení.

Podle Kubka leží zodpovědnost zejména na náměstkovi pro legislativu a právo Radku Policarovi. Důvodem rušení opatření je podle něj neschopnost úředníků ministerstva. Vojtěch s náměstkem již hovořil. „On je přesvědčen o tom, že nikterak nepochybil,“ uvedl. Sám Policara odvolat nemůže, musí se řídit služebním zákonem. Případné další kroky vůči náměstkovi tak učiní až na základě výsledků auditu.

Pospíšil v diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové televize CNN Prima News označil počet zrušených protiepidemických opatření za katastrofální. Podle něj se měli úředníci ministerstva zdravotnictví spojit s právníky Legislativní rady vlády a požadovat od nich odborná stanoviska. „Je to hrozná vizitka,“ dodal europoslanec.

Česko je téměř z poloviny aspoň částečně proočkované. Jednu dávku dostaly přes čtyři miliony lidí

Vojtěch již při svém druhém nástupu do funkce mluvil o tom, že mu jako právníkovi vadí to, že soudy ruší protiepidemická opatření, která připravilo ministerstvo zdravotnictví. Jen tento týden označil Nejvyšší správní soud (NSS) čtyři další nařízení za nezákonná.Týkala se omezení nočního prodeje v maloobchodu ve dvou květnových týdnech, zákazu prezenční výuky ve školkách v polovině dubna a regulace restaurací na konci května. Už dříve soud stejná omezení označil za nezákonná v jiných časových úsecích. Opatření platila zpravidla týden, pak byla nahrazována obdobnými.

NSS opakovaně vytýká ministerstvu zdravotnictví nedostatečné odůvodnění jednotlivých opatření vydávaných podle pandemického zákona.

Autor: