Od koblih až po jarmark. Komu jde kampaň od ruky a kdo se v ní naopak utápí?

GLOSA VOJTĚCHA KRISTENA | Největší náklad předvolebních kampaní nás sice čeká až v posledních týdnech před říjnovými volbami, už nyní si ale lze udělat představu, které strany jdou na své politické kampaně dobře a které se do svých předvolebních gest a slibů zamotávají.

Řadě lidí se to nemusí líbit, ale prozatím předvolební kampaně nejlépe vycházejí hlavně dvěma hnutím – Přísaze a SPD. Nejde jen o dojmy. Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty na začátku ledna, kdy prezident Miloš Zeman (poněkud nečekaně) vyhlásil termín voleb a formálně odstartoval předvolební kampaň, ani neexistovalo. Přesto se během necelých šesti měsíců dokázalo ve volebním modelu agentury Kantar pro Českou televizi dostat na pět procent.

Přísaze se daří navzdory řadě kroků, které jsou transparentní a protikorupční (stejně jako hlavní hesla nového hnutí) jen stěží – Šlachta neřešil ani načerno vystavené billboardy, ani nevysvětlil, kdo mu pomáhá s propagací partaje. Zmatky ohledně financování, kdy INFO.CZ donutilo ex-policistu vůbec založit transparentní účet, radši ani nepočítejme. Jenže navzdory všemu tomu Šlachtovo mesiášské hnutí získává u voličů stále větší oblibu.

Jednou z příčin je poctivě (byť toto slovo má vzhledem k řádkům výše trochu trpkou pachuť) odvedená kampaň – zejména ta kontaktní. Šlachta sice zatím možná nemá program a nikdo na ulici si nevybaví žádnou další osobnost jeho hnutí, co se ale počítá, je fakt, že si politik svou kampaň dokáže odmakat. A bývalý elitní policista během dvou měsíců objel téměř 90 českých měst a obcí, kde dělal přesně to, co má politik před volbami dělat – mluvil s lidmi, fotil se s nimi, diskutoval. Jak se mu to vyplácí, ukazují právě poslední data Kantaru – které ho posílají do poslaneckých škamen. 

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Povede se STANu překazit plány kamionu SPD na vjezd do jimi ovládaných měst a obcí?
  • Které strany v předvolební kampani zatím propadají?
sinfin.digital