Souboj o první místo může opozici zdecimovat a otevřít prostor Babišovi

KOMENTÁŘ MARTINA SCHMARCZE | Hlasování o nedůvěře vládě, žaloba na Babiše za výroky o Pirátské straně, návrh zrušit pandemický stav. Co mají tyto „bezva“ nápady obou opozičních demokratických bloků společného? Dvě věci. Nejsou příliš prozíravé a jejich motivací je snaha vyniknout před tím druhým, nabídnout se voličům jako ten, kdo umí lépe „zatočit s Babišem“. Jenže právě on z tohoto trumfování těží.

V táborech SPOLU a Piráti-STAN zřejmě roste nervozita. Ani ne tak z hnutí ANO, jako spíše z těch druhých. Premiér totiž může být jen jeden. Demokratické opoziční strany tak trochu jednají, jako by o prohře Andreje Babiše bylo rozhodnuto a souboj se svede „jen“ o to, kdo nastoupí místo něj. To se ale také mohou přepočítat, protože čím více se soustředí na vzájemný boj o zlato, tím větší šanci mu dávají se v cílové rovince vzchopit. Ale i kdyby ne, tak zmíněné kroky jsou hloupé a nic jim nepřinesou.

Zatím se jakž takž drží dohoda o neútočení (až na občasné výstřely jednotlivců), ale on je také teprve začátek kampaně… Kdyby padla, je to na úplně jiný komentář. I tak platí, že křečovitá snaha vyhoupnout se z dvojice pretendentů na trůn jako ten „drsnější“ může nakonec napáchat v opozičních řadách poměrně velké škody. Podívejme se na to blíže.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • V čem udělala chybu koalice Pirátů a Starostů?
  • V čem koalice SPOLU?
  • A proč se v politice, stejně jako v tenise, hraje o každý fiftýn a počítá se až závěrečné skóre?
sinfin.digital