Hlavní obsah

Obří nákup BVP se rozplývá

Právo, dan

Vojáci se nových obrněnců BVP jen tak nedočkají. Zbrojařské firmy, které jsou v soutěži na dodání 210 vozů za 52 miliard korun, totiž nestíhají dodat své nabídky podle plánu do 1. července. Ministerstvo obrany proto vyslyšelo jejich požadavek na prodloužení termínu. Firmy budou moci své nabídky poslat až do 1. září.

Foto: Luděk Peřina, ČTK

Švédský obrněnec CV90 při květnovém testování ve vojenském prostoru Libavá.

Článek

„My z hlediska transparentního přístupu nemůžeme úplně nevyhovět a dogmaticky trvat na našem termínu, který byl dán na zpracování, což byl jeden měsíc,“ řekl včera ve Sněmovně ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO).

O zakázku se uchází švédská společnost BAE Systems se strojem CV90, německá firma Rheinmetall Landsysteme s vozidlem Lynx a španělská společnost GDELS s obrněncem Ascod. Podle informací Práva dvě firmy požádaly o prodloužení, ministerstvo proto umožnilo dvouměsíční odklad.

Jak Právo dříve napsalo, zakázka nabírá zpoždění a rozhodnout se nestihne dřív než na jaře příštího roku, a to už nejspíš nastoupí nová vláda po říjnových volbách. Navíc, jak se píše ve vládním materiálu, který Právo má k dispozici, dalším rizikem je možnost, že se neúspěšné firmy proti výsledku soutěže odvolají, což může podepsání smlouvy o další měsíce oddálit.

Střelba i jízda těžkým terénem. Výrobci v Libavé předváděli své obrněnce za miliardy

Domácí

Ve vládním hnutí ANO se nadto objevili kritici této největší zbrojní zakázky v dějinách ČR, kteří s tak drahým nákupem nesouhlasí. „Celý nákup je prapodivný. Podle mého je 210 bévépéček zbytečný luxus. Už by se mělo jasně říct, že by stačilo 130 bojových vozidel s kanonem a zbytek by měl být na kolech,“ řekl Právu člen sněmovního výboru pro obranu Pavel Růžička (ANO).

Pro armádu je nákup BVP klíčový, protože by nové stroje měly nahradit čtyřicet let staré sovětské obrněnce a také NATO očekává, že bude mít česká armáda v roce 2026 těžkou brigádu. Což se ukazuje jako nereálný závazek.

BVP zkoušky na LibavéVideo: Oldřich Danda, Právo

Reklama

Výběr článků

Načítám