Developer Finep prodal Heimstadenu byty v Holešovicích za 1,2 miliardy

Generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický.

Generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický. Zdroj: E15 Michael Tomeš

Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze.
Generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický.
Generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický.
4
Fotogalerie

Developer Finep prodal švédskému nadnárodnímu bytovému fondu Heimstaden v projektu Pergamenka v pražských Holešovicích 164 bytů pro nájemní bydlení. Hodnota transakce je téměř 1,2 miliardy korun. Jde o první vstup Heimstadenu na pražský trh s nájemními byty. První nájemníci by se měli nastěhovat na začátku roku 2024. 

"Jsme rádi, že se nám podařilo domluvit se na spolupráci s největším poskytovatelem nájemního bydlení v České republice a jedním z největších bytových fondů v Evropě. Je nám blízká filozofie Heimstadenu, která nájemní bytový fond vhodně rozprostírá mezi různé sociální skupiny, a zásadním způsobem tak zvyšuje dostupnost bydlení," uvedl generální ředitel společnosti Finep Tomáš Pardubický.

Švédská společnost Heimstaden je třetím největším poskytovatelem nájemního bydlení v Evropě. V Česku působí od loňského ledna, kdy koupila společnost s tehdejším názvem Residomo, která v Moravskoslezském kraji vlastní více než 42 500 bytů, převážně po firmě OKD.

Šéf akvizičního týmu Heimstadenu pro Německo a střední a východní Evropu Stanislav Kubáček doplnil, že společnost od svého vstupu do České republiky deklarovala velkou chuť zde dále investovat. "Hranici Moravskoslezského kraje jsme překročili již letos v březnu nákupem 226 bytů v Plzni. Teď se nám podařila i první akvizice v Praze," podotkl Kubáček.

Projekt Pergamenka vyroste v pražských Holešovicích na místě bývalé továrny a technických prostor firmy Ferona. Kromě bytů nabídne také parkovací stání, recepci, restauraci i zázemí pro sport a odpočinek.

Finep působí na českém trhu od roku 1995, postupně rozšířil své aktivity na Slovensko a do Mongolska. Zhruba 60 procent podnikání zabírá stavba a prodej bytů v Praze, necelou pětinu stavba kanceláří v hlavním městě. Loni v Praze prodal zhruba 900 nových bytů, meziročně o třetinu více. Společně s prodeji na Slovensku a v Mongolsku skupina pravděpodobně překročila úroveň 1200 prodaných bytů.

Byty v Praze extrémně zdražují:

Video placeholde
Ceny nemovitostí v posledních letech vystřelily raketovým tempem. Nejvíce vzrostly ceny bytů v Praze. • Mall.tv