Hlavní obsah

Platby za státní pojištěnce se zvýší o 200 korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministři zdravotnictví a financí Adam Vojtěch a Alena Schillerová (oba za ANO) se v pondělí shodli na navýšení platby za státní pojištěnce v příštím roce o 200 korun měsíčně z dosavadních 1767 korun. Bude to stát 14 až 15 miliard korun navíc. Odpoledne návrh schválila vláda.

Foto: Michal Krumphanzl, ČTK

Ministryně financí Alena Schillerová a ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (oba za ANO) se shodli na navýšení plateb za státní pojištěnce.

Článek

K takzvaným státním pojištěncům patří důchodci, děti, studenti, nezaměstnaní a vězni.

Letos jsou na veřejné zdravotní pojištění plánované náklady zhruba 399 miliard korun. Podle Vojtěcha byly výdaje zdravotního pojištění související s epidemií koronaviru z veřejného zdravotního pojištění dosud asi 50 až 55 miliard korun. Vyčerpala se tím většina rezerv zdravotních pojišťoven z předchozích let.

Nečinnost SÚKL stála loni veřejné zdravotní pojištění stovky milionů, stěžují si pojišťovny

Domácí

"Očekáváme, že na konci letošního roku nějaké rezervy zůstanou. Nebudou vyčerpané zcela," řekl ministr. Čeká zůstatek kolem deseti miliard, podle Schillerové by mohl být i vyšší. Na konci května byl zhruba 68,5 miliardy korun. Prospět by mohl podle ministrů i vyšší výběr pojistného po otevření obchodů a služeb, které musely mít činnost kvůli epidemii omezenou.

"Pokud bude příští rok nárůst o 15 miliard korun, bude systém stabilní a umožní to růst úhrad o čtyři procenta," dodal Vojtěch. Státních pojištěnců je více než 5,9 milionu. Platby z rozpočtu za ně odvedené tvoří asi čtvrtinu příjmů veřejného zdravotního pojištění, letos je to za každého 1767 Kč měsíčně. Výdajů na péči ale spotřebují většinu.

Navýšení o 700 korun

Platby státu se zvyšovaly od 1. června 2020 o 500 korun měsíčně a od 1. ledna 2021 o dalších 200 korun. V roce 2020 to bylo 20 miliard navíc, letos 50 miliard navíc. Podle Schillerové bude třeba navýšení plateb zapracovat do rozpočtu na příští rok tak, aby nebyl překročený schodek 390 miliard.

Reklama

Výběr článků

Načítám