Hlavní obsah

Papež si zve polské biskupy na kobereček. Proti zneužívání neděláte dost, varuje

Právo, Pavol Minárik

Omluvu pro oběti sexuálního násilí polské církve přednesli o víkendu kněží v kostelích po celém Polsku. Podle Vatikánu přesto tamní katoličtí vůdci nedělají v boji se sexuálním zneužíváním ve svých řadách dost. Svatý stolec se proto rozhodl do věci osobně vložit. Na podzim se pak s polskými biskupy chystá osobně setkat na jednání i papež František.

Foto: Guglielmo Mangiapane, Reuters

Papež František při středeční generální audienci ve Vatikánu.

Článek

Omlouváme se bohu, obětem, jejich rodinám i věřícím za všechny křivdy i hříchy spáchané některými katolickými kněžími, kteří pohlavně zneužívali děti, a také za činy představených, kteří je kryli, uvádí se ve stanovisku polských biskupů přijatém na závěr synodu v Krakově.

O uplynulém víkendu jej kněží ve více než deseti tisících kostelech v Polsku přečetli věřícím. „Podobných omluv se Poláci v posledních letech naposlouchali ažaž. Za nimi však nenásledovaly žádné konkrétní činy. Katolická hierarchie ve skutečnosti brání pedofilní hříšníky ve svých řadách zuby nehty,“ upozornil deník Fakt.

Katolická hierarchie ve skutečnosti brání pedofilní hříšníky ve svých řadách zuby nehty
deník Fakt

Trpělivost s polskou katolickou hierarchií ztratil už i papež František. Vatikán jen za poslední rok potrestal pět polských biskupů za prokázané napomáhání i ukrývání pedofilních kněží před spravedlností. Zároveň „pozval polské biskupy na kobereček“, informoval deník Rzeczpospolita.

Výzvě předcházel neplánovaný příjezd arcibiskupa Charlese Scicluna, zvláštního zmocněnce Vatikánu pro boj s pedofilií, do Varšavy a setkání arcibiskupa Salvatora Pannachiho, apoštolského nuncia Vatikánu v Polsku, s papežem.

Německý kardinál nabídl papeži rezignaci na post arcibiskupa kvůli zneužívání dětí

Evropa

Podle Rzeczpospolity velvyslanec Svatého stolce vylíčil hlavě katolické církve nečinnost, ale i úmyslné manipulace polských biskupů při objasňování sexuálního zneužívání dětí a nezletilých duchovními.

Jako v Chile?

„Máme co do činění s podobnou situací, jaká se udála v roce 2018 po návštěvě zmocněnce papeže v Chile, který tam, stejně jako v Polsku, vyšetřoval pedofilní skandály katolických kněží. Papež František tehdy k sobě pozval celý chilský episkopát, který následně podal demisi, a nyní, byť v trochu jiné podobě, povolává i polské hříšníky,“ napsala Rzeczpospolita.

Setkání Františka s polskými biskupy začne ve Vatikánu 4. října a představitelé polského synodu se podle portálu O2.pl oprávněně mají čeho obávat.

Tisíce Poláků dávají církvi sbohem

Zahraniční

„Polskou katolickou církev postihla rakovina pedofilie, ale ona sama není schopna se z této nemoci vyléčit. Potřebuje radikální léčbu, možná takovou, jakou arcibiskup Scicluna naordinoval v Chile,“ napsal O2.pl s tím, že v této věci je už v Polsku třeba „konečně zjednat pořádek“.

Andrzej Kobilinski, kněz a filozof, v rozhovoru v Polityce nepředpokládá, že nyní dojde k demisi, avšak varuje, že tentokrát polské biskupy nečeká ve Vatikánu nic příjemného.

Reklama

Výběr článků

Načítám