Tři důvody, proč Babiš útočí na Piráty

Petr Holec

KOMENTÁŘ PETRA HOLCE | Média řeší, proč se premiér a šéf ANO Andrej Babiš ostře pustil právě do Pirátů, když jejich voliči zdánlivě žijí v úplně jiném světě. Jenže zdání jako obvykle klame. Babišův atak na Piráty je logický ze tří důvodů: zaprvé chce a taky potřebuje vyhrát volby, zadruhé mu i Piráti uloupili voliče a zatřetí jsou nejsnadnější cíl.

Babiš dobře ví, že dvě antibabišovské koalice udělají všechno pro to, aby je po volbách vystřídal v opozici. A pak s ním začnou brutálně účtovat. Proto Babiš potřebuje vyhrát volby, aby měl jistotu, že ho prezident Miloš Zeman jmenuje premiérem. Zeman už avizoval, že po volbách pověří sestavením vlády lídra vítězné strany, který bude mít navíc zajištěnou většinu ve sněmovně. Taky ale pro jistotu ujistil, že případná vítězná koalice pro něj není stranou.

Je to typický zemanovský bonmot zahalený hradní mlhou. Babiš podle něj může zůstat premiérem, i když ANO volby nevyhraje, bude ale nejsilnější samostatnou stranou. I Zeman ale ví, že pověřit sestavením vlády nevítěze voleb bez většiny ve sněmovně je slušná ústavní klička i na jeho velké prezidentské finále. Proto Babiš potřebuje vyhrát a podporu ve sněmovně klidně delší dobu hledat až poté, což je mimochodem celkem běžné.

Po volbách se totiž vždycky začíná znovu a jak opakovaně ujišťují i koalice Pirátů a STAN a trojkoalice SPOLU tvořená ODS, TOP 09 a lidovci, jsou to „volební“ koalice. Jdou tedy voleb, i když se spolu jejich lídři rádi houpou na houpačkách. A po nich vždy začíná velká hra o to, kdo jako první zradí sám sebe. Babiš samozřejmě primárně cílí na ODS, která je v pětce „opobloku“ očividně pátá, politicky se v ní cítí nejhůř a ještě ke všemu ji po osmi letech v opoziční nicotě sužuje velký hlad po vládní moci.

Zbytek textu je pro předplatitele
dále se dočtete:
  • Co bude potřebovat Babiš, aby zlomil ODS do vlády?
  • Proč premiér tak šije do Pirátů?
  • A kde je slabé místo Pirátů?
sinfin.digital