Teď uvidíš, Orbáne. Maďarským fotbalistům chtějí v Mnichově předvést duhovou parádu

21.06.2021 19:55

Němci osvítí fotbalový stadion duhovými barvami. Na truc Maďarům. Ti si totiž uzákonili, že se nesmí propagovat homosexualita na školách. LGBT komunita v Maďarsku tak údajně trpí. A co se dělo na zápase s Francií? To se podržte.

Teď uvidíš, Orbáne. Maďarským fotbalistům chtějí v Mnichově předvést duhovou parádu
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Maďarští fanoušci na EURU 2021

Jak to tak vypadá, ani fotbalové EURO se neobejde bez politických gest a proklamací. Němci chtějí během středečního zápasu proti Maďarsku nechat mnichovský stadion zahalit do duhových barev. Proč? Vláda Viktora Orbána podle nich v Maďarsku utlačuje LGBT komunitu, konkrétně je to reakce na novelu zákona, která zakazuje šíření materiálů s homosexuální tematikou mezi osobami mladšími 18 let.

Novela zákona o pedofilii tak výslovně zakazuje jakékoli debaty o homosexualitě či změně pohlaví třeba ve školách. Mezi dětmi a dospívajícími se nesmějí šířit ani žádné texty či filmy s touto problematikou. Týká se to rovněž reklamních sdělení.

Mnichovský primátor Dieter Reiter už proto poprosil organizátora šampionátu, Evropskou fotbalovou unii, aby mohl nechat ve středu nechat rozzářit stadion jako duhu. „Byl by to důležitý symbol tolerance a rovnosti,“ prohlásil s tím, že je prý povinností Němců vyjádřit podporu homosexuální komunitě, která v Maďarsku pod Orbánem údajně trpí. Nyní tolerantní starosta čeká na rozhodnutí fotbalových funkcionářů.

Němci se snaží téma propagace LGBT komunity dostat do fotbalového prostoru dlouhodobě. Německý brankář Manuel Neuer si již před turnajem navlékl v přípravném zápase s Lotyši pásku v barvách vlajky duhy a na levé ruce ji pak měl i na zápase proti Francii.

Není náhoda, že Němci chtějí provokovat zrovna Maďary. Ti mají podle západních médií obecně problém s politickou korektností. Deník Sky Sports třeba píše, že během zápasu Maďarsko – Francie se z tribun ozývalo opičí vřeštění a skřeky.

Premiér Viktor Orbán se už před začátkem turnaje vyjádřil pohrdlivě k poklekávání západních fotbalistů jako znamení podpory hnutí Black Lives Matter a podpory boje proti údajnému rasismu. „Maďar pokleká pouze před bohem, svou zemí, a pokud žádá ženu o ruku. Pokud jste hostem v naší zemi, pak musíte chápat její kulturu a neprovokovat hostitele. Politika totiž nemá ve sportu místo,“ prohlásil maďarský premiér.

reklama

autor: AZy

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …