Česká Daktela řeší kontaktní centra už pro 850 firem. Za stovky milionů korun v ní kupují podíl Slováci

Peter BrejčákPeter Brejčák

daktela-founders-boxed-min

Foto: Sandberg Capital

Zakladatelé Daktely Richard Baar a David Hájek

0Zobrazit komentáře

Způsoby komunikace se v posledních letech rychle mění a firmy po celém světě jsou tak nuceny neustále pracovat na jejich zlepšování nebo objevování nových kanálů. To pak hraje do karet společnostem, jež řešení pro kontaktní centra a komunikaci se zákazníky poskytují. Jednou z takových je i tuzemská Daktela s více než 850 klienty na pěti trzích, která teď ve svém rozvoji oznámila zásadní novinku.

Slovenská private equity společnost Sandberg Capital získala v Daktele za blíže nespecifikované stovky milionů korun minoritní podíl ve výši 40 procent, podle odhadu CzechCrunche tak valuace firmy přesáhla hranici jedné miliardy korun. Společnost přitom loni dosáhla tržeb na úrovni 178 milionů korun s 30procentním meziročním růstem a zisk před odpisy, úroky a zdaněním (EBITDA) dosáhl 50 milionů korun.

Sandberg podíl odkoupil přímo od zakladatelů Davida Hájka a Richarda Baara, kteří po investici zůstávají majoritními vlastníky a oba budou společně se současným managementem firmu řídit i nadále. Do budoucna Daktela plánuje rozvoj produktu a expanzi na další zahraniční trhy, k čemuž má pomoct zejména nově uzavřené partnerství.

„V oblasti komunikace se zákazníky jsou firmy nuceny neustále zlepšovat a rozšiřovat své služby. Z našeho pohledu má segment komunikačních řešení obrovský potenciál a je pro nás společnou výzvou stát při největších změnách, které budou v budoucnu formovat trh,“ říká k transakci Michal Rybovič, partner Sandberg Capital, jenž v oblasti telekomunikací působí dlouhodobě a vidí tak velký prostor pro další růst takových řešení, jaká vyvíjí Daktela.

daktela-sandberg

Foto: Sandberg Capital

Martin Skaba (Sandberg), Richard Baar (Daktela), Michal Rybovič (Sandberg), David Hájek (Daktela)

„V podstatě během první schůzky se Sandberg Capital se potkaly naše vize, kam by měla Daktela v příštích letech dále směřovat. Chceme z ní vybudovat předního hráče v oblasti poskytování kompletních cloudových řešení pro kontaktní centra v Evropě. Obrovskou předností bylo i to, že Sandberg má velké zkušenosti v oblasti telekomunikací a mají ve svém portfoliu slovenského telekomunikačního obra Swan, se kterým po mnoho let úspěšně spolupracujeme,“ říká Hájek.

Hájek s Baarem společnost zakládali v roce 2005, kdy začali vyvíjet řešení pro telefonní ústředny a postupně jej rozšířili o další komunikační kanály jako e-maily, SMS, web chaty, WhatsApp, Messenger a další. Aktuálně tak nabízí tzv. all-in-one produkt pro efektivnější řízení a správu komunikace mezi firmami a jejich zákazníky.

Daktela poskytuje své služby více než 850 zákazníkům, kromě domácího českého trhu také na Slovensku, v Polsku, Maďarsku a ve Velké Británii. Mezi její klienty patří Rohlík, Mall, Bohemia Energy, Notino, Swan nebo Solitea, v níž drží podíl právě i Sandberg, a na jejím řešení běží například Chytrá karanténa. Díky partnerům pak působí po celém světě, například v Mexiku, ve Vietnamu nebo na Filipínách.

Na trhu má Daktela několik konkurentů, v oblasti dodávání řešení a disrupce call center jde například o slovenský CloudTalk, jenž od investorů začátkem roku získal investici 155 milionů korun. Z globálních hráčů za zmínku stojí americká společnost Twilio, která u nás v roce 2018 vzbudila pozornost miliardovou akvizicí tuzemského startupu Ytica.

„Daktela přináší svým klientům řešení na světové úrovni, jež se umí snadno ‚vyskládat‘ podle jejich individuálních potřeb. Právě tato flexibilita a vynikající reference na produkt nás přesvědčily o velkém potenciálu společnosti, který budeme chtít společně s našimi partnery dále rozvíjet,“ říká Martin Skaba, investiční manažer, jenž za Sandberg celý proces akvizice řídil.

„Spojením se Sandberg Capital a jejich zkušenostmi v oblasti expanze, managementu a telekomunikací se chceme do pěti let stát jedničkou na trhu střední a východní Evropy v rámci kontaktních center a zákaznické péče i významným hráčem na západním trhu. Pevně věříme, že společně dokážeme tyto vize naplnit a následně třeba vykročit i do dalších částí světa,“ říká Richard Baar, CEO společnosti Daktela.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym