Hlavní obsah

Dost bylo britských seriálů. EU připravuje přísnou regulaci

– Londýn/Brusel
Novinky, drk

Evropská unie (EU) chce zasáhnout proti nepřiměřenému množství britské televizní a filmové tvorby vysílané v Evropě. Ostrovní seriály jsou totiž i po brexitu považovány za evropská díla, což Bruselu nepřipadá spravedlivé. Ohrožuje to evropskou kulturní rozmanitost, stojí v interním unijním dokumentu, o kterém informoval list Guardian.

Foto: Profimedia.cz

Olivia Colman v oceňovaném seriálu Koruna

Článek

Po odchodu Spojeného království z Evropské unie bylo jasné, že si musí obě strany nastavit budoucí vztahy. V některých místech to šlo rychle, v jiných (jako třeba v Severním Irsku) panují neshody.

Teď se EU podle Guardianu zaměřila na to, aby britské pořady a filmy už nebyly tolik protlačované na televizním trhu, a především pak u streamovacích služeb působících na unijním území.

Podle unijní Směrnice o audiovizuálních mediálních službách musí být většina vysílání v televizi věnována evropské tvorbě a zároveň musí představovat alespoň 30 procent titulů na streamovacích službách (VOD platforms), jakými jsou Netflix nebo Amazon.

Tato disproporce může ovlivnit plnění cílů propagace evropských děl a kulturní diverzity, které si kladla směrnice o audiovizuálních službách.
interní dokument EU

Británie už sice není členem EU, ale zmíněná směrnice její tvorbu stále považuje za evropské dílo, protože text směrnice operuje s terminologií danou Úmluvou Rady Evropy o přeshraniční televizi, jejíž je Británie stále signatářem.

To podle EU vytvořilo nepřiměřené zastoupení britských seriálů a filmů na úkor umění z menších zemí.

My jsme vám to říkali, posteskli si britští umělci

„Vysoká dostupnost britského obsahu na streamovacích službách, jakož i privilegia udělená splněním způsobilosti pro evropská díla, mohou mít za následek nepřiměřené zastoupení britského obsahu v rámci evropské kvóty pro streamovací služby, což brání širší paletě evropských děl (včetně těch z menších zemí nebo zemí s méně mluvenými jazyky),” stojí v dokumentu, který byl distribuován členským státům EU.

V Británii žije více migrantů z EU, než se odhadovalo

Zahraniční

„Tato disproporce může ovlivnit plnění cílů propagace evropských děl a kulturní diverzity, které si kladla směrnice o audiovizuálních službách,” stojí dále v textu.

Evropská komise byla pověřena vypracováním dopadové studie ohledně možného rizika, které britská tvorba představuje pro evropskou kulturní rozmanitost.

Zástupci britského audiovizuálního průmyslu londýnskou vládu opakovaně upozorňovali, že k tomuto kroku může dojít. Podle Guardianu byla jen otázkou času, kdy se tím Evropská komise začne zabývat.

Reklama

Výběr článků

Načítám