Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Košický samosprávny kraj pre havarijný stav uzavrel most cez rieku Ondava pri obci Sirník

(Zdroj: TASR - Roman Hanc)

SIRNÍK - Košický samosprávny kraj (KSK) uzatvoril v pondelok v podvečerných hodinách most nad riekou Ondava pri obci Sirník v okrese Trebišov. Mostom v smere od mesta Veľké Kapušany a obce Oborín neprejdú vozidlá ani chodci. Dôvodom je jeho havarijný stav, informovala hovorkyňa predsedu KSK Anna Terezková.

„Košický samosprávny kraj ukončil verejné obstarávanie na zhotoviteľa projektovej dokumentácie, zároveň bol spracovaný statický posudok, ktorý skúmal jeho aktuálny stav. Vzhľadom na to, že v posledných dňoch sa jeho stav výrazne zhoršil, sedem z 11 nosníkov je vážne poškodených a hrozí samovoľný pád mosta, museli sme zabezpečiť jeho okamžitú uzáveru, a to pre všetky druhy dopravy,“ uviedol predseda KSK Rastislav Trnka.

Most M2774 postavili v roku 1965, je dlhý takmer 200 metrov. Konštrukciu tvorí prefabrikovaný predpätý betón a nosníky typu Vloššák. V pondelok vo večerných hodinách začala premávku regulovať polícia v spolupráci so Správou ciest KSK. Vodičov odkláňajú na obchádzkovú trasu. V smere z Veľkých Kapušian do Trebišova vedie obchádzka cez obec Oborín po ceste II/554 Oborín – Trhovište, následne po ceste I/19 z Trhovišťa do Sečoviec. V smere z Trebišova vedie obchádzková trasa po ceste I/79 do Kráľovského Chlmca alebo cestami druhej a tretej triedy.

„Ide o ďalší most typu Vloššák, pri ktorého výstavbe zrejme nebol dodržaný správny technologický postup ani pravidelná údržba. Obyvateľom aj vodičom prechádzajúcim týmto úsekom sa ospravedlňujeme za komplikácie, ktoré súvisia s uzatvorením, no bezpečnosť obyvateľov je aj v tomto prípade na prvom mieste. Košický samosprávny kraj urobí všetko pre to, aby sa s jeho rekonštrukciou začalo čo najskôr,“ skonštatoval Trnka.

Kraj pripravuje rekonštrukciu mosta, predpokladaná cena je vyčíslená na 2,6 milióna eur, závisieť však bude od výsledku verejného obstarávania na zhotoviteľa. V najbližších týždňoch bude spracovaná projektová dokumentácia na rekonštrukciu. Vzhľadom na havarijný stav mosta bude nevyhnutná jeho komplexná oprava.

Viac o téme: MostHavarijný stavKošiceOndavaSirník
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu