Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

KORONAVÍRUS Čo s dovolenkami? Indický variant sa rýchlo šíri po Európe, problémy v týchto krajinách!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: Gettyimages.com)

LONDÝN - V Európe sa pomaly ale isto usadzuje koronavírusový variant delta a s ním tiež obavy ohľadnom vývoja epidemickej situácie v letných mesiacoch. Podľa analýzy denníka Financial Times (FT) "indická" mutácia okrem Británie dominuje už aj v Rusku a Portugalsku a rýchlo sa šíri v Nemecku či Taliansku. Web Politico minulý týždeň uviedol, že činitelia na starom kontinente pozorne sledujú, či aktuálny rozmach nákazy na britských ostrovoch spôsobí tiež nový nápor na nemocnice a zvýšený počet úmrtí.

Zlé správy: Objavili ďalšiu zmutovanú verziu KORONAVÍRUSU, ktorý vyvolal smrtiacu vlnu!

Variant delta bol v Británii okolo polovice júna zistený pri 98 percentách analýz koronavírusových vzoriek, odhaduje FT. Šírenie mutácie, ktorá je považovaná za ešte nákazlivejšiu než "britský" variant alfa a za potenciálne viac smrtiacu, prinútilo vládu v Londýne odložiť zrušenie zostávajúcich karanténnych opatrení v Anglicku, pôvodne naplánovaných na dnes. Čoskoro oznámili rovnaké rozhodnutie Wales, ktorého premiér Mark Drakeford varoval pred treťou vlnou epidémie v krajine.

KORONAVÍRUS Čo s dovolenkami?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

Británia ale podľa FT nie je ojedinelým prípadom. Delta sa údajne v posledných dňoch skrývala takmer vo všetkých skúmaných vzorkách vírusu SARS-CoV-2 aj v Rusku a Portugalsku. Výrazne už je tiež rozšírená v Spojených štátoch, Taliansku, Belgicku a Nemecku, kde mohla byť v polovici mesiaca príčinou 15 percent koronavírusových infekcií.

"Hoci nový kmeň, ktorý sa prvýkrát objavil v Indii, stále tvorí zlomok všetkých prípadov nákazy v pevninskej Európe, jeho výskyt sa zvyšuje," zhŕňa denník. "Malý, ale rastúci počet nákaz, vyvoláva obavy z toho, že variant delta by mohla zastaviť pokroky, ktoré EÚ za posledné dva mesiace dosiahla v potlačení nových infekcií a úmrtí na najnižšie hodnoty od jesene," pokračuje článok.

KORONAVÍRUS Čo s dovolenkami?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Jae C. Hong, Getty Images)

Ako podotýka Politico, denné počty úmrtí spájané s covidom-19, sú v Británii stále veľmi nízke a väčšinou zostávajú jednociferné. Počet nemocničných lôžok obsadených pacientmi s koronavírusom však narastá, hoci zatiaľ nie tak prudko ako týždenný priemer u nákaz. Ten je teraz nad 9000 a od konca mája sa skoro strojnásobil, zatiaľ čo počet hospitalizovaných za rovnaký čas narástol z necelých 930 na niečo vyše 1300.

Čo s letnými dovolenkami?

"Všetky oči sú upreté na Spojené kráľovstvo v snahe zistiť, či bolo urobené dosť na odvrátenie ďalšej vlny úmrtí a na to - čo je nemenej dôležité - umožniť Európanom unaveným pandémiou pauzu potrebnú ako soľ," mieni Politico.

Ľudia plánujúci letné dovolenky sa podľa väčšiny expertov môžu "opatrne uvoľniť" za predpokladu, že bude v Európe ďalej narastať podiel zaočkovanej populácie a že úrady budú rýchlo zasahovať proti prípadným ohniskám nákazy. Používané vakcíny podľa doterajších poznatkov dramaticky znižujú riziko ťažkého priebehu covidu-19 aj pri nákaze variantom delta. V Británii je plne zaočkovaných 47 percent obyvateľov, v ďalších veľkých európskych krajinách je tento podiel maximálne na 30 percentách.

KORONAVÍRUS Čo s dovolenkami?
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Getty Images)

"Sme na najlepšej ceste rozmetať vírus a rozmetať túto pandémiu a nemôžeme dopustiť, aby variant delta získala prevahu," vyhlásil minulý týždeň francúzsky minister zdravotníctva Olivier Verano.

Viac o téme: BritániaKoronavírusDelta variant
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu