Pátek 3. května 2024, svátek má Alexej
130 let

Lidovky.cz

Tour de France startuje. Kdo v bitvě o žlutý dres vyzve silné slovinské duo Pogačar-Roglič?

Sport

  5:00
PRAHA - Tři týdny tvrdé dřiny a tuhých bojů. Cyklisty dnes čeká start 108. ročníku neslavnějšího cyklistického závodu světa – Tour de France. Původně plánovaný start v Kodani se kvůli kolizi s mistrovstvím Evropy ve fotbale přesunul do francouzského Brestu. Na žlutý trikot má ambice celá řada závodníků, který z nich má ale největší šance na úspěch?

Roglič (vlevo) a Pogačar. foto: ČTK

Tadej Pogačar, 22 let, UAE Team Emirates

Teprve dvaadvacetiletý Tadej Pogačar patří mezi největší favority letošního ročníku. Přes svůj mladý věk toho v cyklistice zvládl už spousty, včetně úspěchu na Tour de France. Nejslavnější závod ovládl v loňském roce a letos tak bude žlutý trikot obhajovat.

Vítězem Tour de France se stal Tadej Pogačar

Mladý Slovinec se těší špičkové formě i v letošním roce. Stihl ovládnout závod Tirreno-Adriatico, UAE Tour, Lutych-Bastogne-Lutych i závod Kolem Slovinska. Připsal si navíc třetí místa ze závodu Kolem Baskicka a ovládl i národní šampionát.

Letošní Tour de France bude jeho třetím Grand Tour a očekává se, že znovu stane mezi nejlepšími třemi. Ohrozit by ho mohl zejména krajan Primož Roglič.

Geraint Thomas, 35 let, Ineos Grenadiers

Vítěz Tour de France z roku 2018 pomýšlí na svůj další triumf. Poté, co z týmu Ineos Grenadiers odešel Chris Froome a po absenci Egana Bernala to je právě on, kdo pojede ve slavné anglické stáji jako lídr.

Geraint Thomas si užíval triumfu s velšskou vlajkou.

Thomas má za sebou bohatou kariéru, kromě vítězství na Tour de France v roce 2018 a následném druhém místě však na další skvělé výsledky v Grand Tour stále čeká. V loňském roce nastoupil jenom do Gira, závod ale nedokončil. Leots by to chtěl napravit.

Co se týče letošních výsledků, má za sebou vítězství v závodě Kolem Romandie, na klasice Critérium du Dauphiné skončil třetí a stejné umístění zajel i na Volta a Catalunya.

Primož Roglič, 31 let, Jumbo-Visma

Druhým Slovincem mezi adepty na zisk žlutého trikotu je bez překvapení Primož Roglič. Jednatřicetiletý zkušený závodník má na svém kontě celou řadu úspěchů a loňské vítězství na Tour de France mu uniklo o vlásek, kdy ho v časovce šokoval výkon krajana Pogačara.

Primož Roglič Tour de France nevyhraje

Dvojnásobný vítěz Vuelty zisk žlutého trikotu zatím neoslavil, dvakrát mu unikl těsně. Kromě loňského druhého místa si připsal ještě v roce 2018 místo čtvrté. Na Giru pak skončil nejlépe třetí (2019).

Roglič letos ovládl závod Kolem Baskicka, v osmidenním závodě Paříž-Nice pak vyhrál v bodovací soutěži. Těží zejména z toho, že září nejen mezi sprintery, rovněž vrchařské soutěže pro něj nejsou žádnou větší výzvou. Právě jeho všestrannost straší spousty dalších závodníků.

Richard Carapaz, 28 let, Ineos Grenadiers

Nebyl by to rok, aby Ineos Grenadiers nespoléhal na záložní plán. Stejně tomu tak bude i letos. Pokud by se Geraintu Thomasovi nedařilo, je tu stále Richard Carapaz, který může bez sebemenšího zaváhání převzít otěže týmového lídra.

Richard Carapaz.

Stejně jako předchozí favorité, má i Carapaz za sebou slušnou řádku úspěchů. Vítěz Gira z roku 2019 skončil v loňském roce na Vueltě druhý, z roku 2018 má pak ještě čtvrté místo na Giru. Na Tour de France zatím startoval pouze jedno, vloni dojel na třináctém místě.

Letos má za sebou teprve dva větší závody. Ovládl Kolem Švýcarska a v závodě Valonský šíp dojel devátý.

Miguel Ángel López, 27 let, Movistar

Tým Movistar letos nebude spoléhat na veterána Alberta Valverdeho, letos zaměří pozornost na Miguela Ángela Lópeze. Sedmadvacetiletý Kolumbijec naní na Grand Tour žádným nováčkem. Za sebou má již osm startů a nutno dodat, že pokud dojel až do cíle, byl vždy mezi nejlepšími deseti jezdci.

Kolumbijský cyklista Miguel Ángel López.

Nejlepších úspěchů dosáhl zatím v roce 2018, kdy se mu podařilo dojet na třetím místě jan na Giru, tak na Vueltě. Tour de France zatím pojede podruhé, vloni skončil na šestém místě.

Letos stihl ovládnout závod Vuelta a Andalucía, jednodenní závod Mont Ventoux Dénivelé Challenge a na Critérium du Dauphiné skončil šestý.