Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zoufalá Janka (44) chce kvůli své nemoci podstoupit eutanazii: Tu jí ale stát nepovolí

Janka chce kvůli nemoci podstoupit eutanazii.
Janka chce kvůli nemoci podstoupit eutanazii.  (Autor: Archiv Jany Matavovské)
Autor: rix - 
27. června 2021
05:00

Janka trpí vážným onemocněním, roztroušenou sklerózou. Ta způsobila, že je plně upoutána na lůžko, ale mozek jí pracuje na sto procent. Zoufalá Slovenka chce kvůli své situaci podstoupit eutanazii. S tím ale narazila u slovenských úřadů. Země ji totiž nepovoluje.

Smutný příběh Janky alespoň trošku osvětluje její partner. Ten se o svou milovanou stará se vším všudy. „Je skvělý, ale stejně pro mě jen ztrácí čas. Měl by se vrátit zpět do zaměstnání a najít si normální partnerku, se kterou bude moci jezdit na dovolené a vést s ní normální život, se mnou ho mít nebude,“ vysvětlila žena pro Plus Jeden Deň.

Přitom je Janka duševně zdravý člověk. Mozek jí funguje jako hodinky, tělo jí ale bohužel přestalo poslouchat. Celý den leží na lůžku a potřebuje nonstop péči. Příznaky nemoci se u ní objevily ve dvaadvaceti letech. Nakonec ji nemoc připravila skoro o vše. Naneštěstí se nedá léčit. „Současná medicína už mi nic nenabídne,“ zoufá si Janka. 

Jako bývalá lékařka přesně věděla, co ji čeká. „Začnou problémy s polykáním, se zrakem, brnění končetin. Neměla jsem šanci se tomu vyhnout,“ vysvětlila. 

Zoufalá Slovenka si přeje podstoupit eutanazii, jelikož se už necítí důstojně. To ale na Slovensku nejde. I proto se snažila kontaktovat dokonce politiky. Porozumění ale nenalezla. Podle ní může člověk s eutanazií nesouhlasit, ale jen se svou vlastní. „Svou svobodnou vůlí plním svobodné rozhodnutí. Rozhoduji pouze sama o sobě,“ dodala. Smrt v zahraničí, kde je eutanazie povolená, podstupovat nechce. Hlavně kvůli svému fyzickému  stavu.

Janka je přesvědčená, že Slovensko nectí důstojnost člověka. „Když jste ve vězení, máte nárok na sprchu dvakrát do týdne. Když jste jako imobilní člověk v ústavu, máte nárok na pouze jednu sprchu týdně. Toto je naše křesťanské Slovensko, uvedla. „Všechno je jen populismus, politický kalkul, ideologie a pokrytectví. Slovensko je země, kde pacient nemá nárok na důstojnost a kvalitu života,“ rozhněvala se Slovenka. 

Eutanazie je schválená v Belgii, Německu, Holandsku, Španělsku, Kanadě, Novém Zélandu nebo Austrálii. Ve Švýcarsku je asistovaná smrt dokonce dostupná i cizincům.

Video  Blesk Podcast: Česká společnost chce eutanazii. Její schválení zdržují politici, říká etik David Černý  - Jiří Marek, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

ivuska1 ( 28. června 2021 11:32 )

ivuska1 ( 28. června 2021 11:30 )

ivuska1 ( 28. června 2021 11:23 )

Souhlas.

ivuska1 ( 28. června 2021 11:22 )

Iveta vubec nic o te nemoci nevi , proto tady pise takove nesmysly.

ivuska1 ( 28. června 2021 11:20 )

Zase dalsi chytrak. Ty o te neomoci vubec nic nevis.

Zobrazit celou diskusi