Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Česká cesta pokračuje. Nizozemci v deseti nestačili a ve čtvrtfinále čekají Dánové

Je to doma. Čeští fotbalisté v budapešťském osmifinále evropského šampionátu udolali favorizované Nizozemce 2:0. Zápas ovlivnilo vyloučení De Ligta, následnou převahu proměnil ve vítězný gól Holeš. Ten pak ještě nahrál Schickovi, který pečetil postup druhou trefou. Český celek čeká v boji o semifinále v sobotu v Baku Dánsko.

Fotbalisté Česka oslavují gól
zdroj: ČTK/ABACA autor: AA/ABACA

S podporou zhruba sedmi tisíc českých fanoušků nastoupil výběr kouče Jaroslava Šilhavého proti nizozemské útočné síle. Chyběl zraněný kapitán Vladimír Darida, kterého nahradil Antonín Barák, vykartovaného Jana Bořila na levém beku nahradil Pavel Kadeřábek a Davida Jankta zastoupil v záloze Petr Ševčík.

Očekávaný úvodní nápor favorita se nekonal. Nizozemci měli sice převahu, několikrát se dostali do nebezpečné pozice, ale kdo čekal drtivý tlak, čekal marně. I když lehkost, pohyb, technika, sebevědomí i klid na míči v podání celku v oranžových dresech nenechávalo Šilhavého tým v klidu.

Ten se ale snažil hrát aktivně a nenechávat soupeři prostor. Přesto už v 8. minutě De Light místo měl – přetažený Blindův centr na zadní tyč české branky našel jeho hlavu, Klas jej nestačil pokrýt, ale Nizozemec neměl čas zamířit přesně.

Pak stoper Kalas vyřešil náběh Dumfriese, proti němuž vyběhl zbytečně brankář Vaclík. Kalas mu pak zabránil ve střele z ostrého úhlu na prázdnou českou branku.

Vaclík pak ještě v nastaveném čase úvodní části zápasu zasáhl proti centru či střele Dumfriese.

Ovšem největší šance měli v první půli nakonec Češi. Po Masopustově akci, který drze zahrál na "housle" De Ligtovi, ten to nakonec ustál, ale Masopust poté centroval a Souček v letu míč hlavou jen lízl a netrefil branku Stekelenburga. Pak po akci Souček – Masopust – Barák měl poslední z nich obrovskou příležitost, ale zhruba metr před malým vápnem vysoko přestřelil branku.

Druhá půle začala ohromnou šancí Malena, který šel sám na Vaclíka, ten ale zasáhl znamenitě. "Snažil jsem se ho co nejdéle vystát. Blesklo mi hlavou, že je to pravák, že to nejspíš bude zakončovat pravou. Když šel do kličky, udělal si to naštěstí kratší a stihl jsem si tam dát ruce. Kdyby to byl gól, rozhodčí by možná koukl na video, jestli to náhodou nebyl faul. Ale v tenhle moment jsem byl rád, že jsem to vyřešil," řekl Vaclík.

Ovšem vzápětí přišel velký problém na druhé straně hřiště. De Ligt podklouzl a před rozběhnutým Schickem musel faulovat a úmyslně zahrát rukou. Sudí Karacev jej po poradě s videem vyloučil a Česku začala v 55. minutě přesilovka.

"Udělal chybu, že nechal ten vysoký balon padnout a pak se dostal do problémů a trošku se zamotal. Pak ještě uklouzl a hrál rukou, jinak bych šel sám na bránu. Za mě jasná červená. Tím vyloučením Holanďany hodně oslabil," komentoval Schick vyloučení De Ligta.

A karta se otočila. Nizozemci už mysleli víc na zadní vrátka. Ta mohl už zakrátko otevřít Kadeřábek, ale příliš dlouho si chystal střelu a soupeř mu ji stačil zblokovat. Už za čtyři minuty po centru před Stekelenburgovu branku vyskočil nejvýš Kalas a vrátil míč na druhou tyč a tam Holeš zakončil zblízka přesně – 1:0. 

"Bylo to hodně přetažené na zadní tyč. Tomáš Kalas to výborně vrátil a já už měl lehkou práci," dodal střelec.

V osmdesáté minutě pak Holeš zařídil i druhý gól. Mezi dvěma soupeři vybojoval míč, zasprintoval s ním do vápna, nahrál naběhnutému Schickovi, který z první poslal Nizozemce do kolen, z nichž už se zvednout nedokázali.

"Udělal to výborně, dal mi to pak pod sebe a já to trefil na přední tyč," komentoval Schick svůj čtvrtý gól na Euru po spolupráci s Holešem. A jak viděl výsledek? "Šli jsme si tvrdě za postupem, možná nejsme takoví fotbalisti jako oni, ale tým rozhodl," dodal kanonýr.

Nizozemsko - Česko 0:2 (0:0)

Branky: 68. Holeš, 80. Schick. Rozhodčí: Karasev - Demeško, Gavrilin (všichni Rus.) - Attwell (video, Angl.). ŽK: Dumfries, F. de Jong - Coufal. ČK: 55. De Ligt (Nizozemsko). Diváci: 52.834.

Nizozemsko: Stekelenburg - De Vrij, De Ligt, Blind (81. Timber) - Dumfries, De Roon (73. Weghorst), Wijnaldum, F. de Jong, Van Aanholt (81. Berghuis) - Depay, Malen (57. Promes). Trenér: De Boer.

Česko: Vaclík - Coufal, Čelůstka, Kalas, Kadeřábek - Holeš (85. Král) - Masopust (79. Jankto), Barák (90.+2 Sadílek), Souček, Ševčík (85. Hložek) - Schick (90.+2 Krmenčík). Trenér: Šilhavý.

Jaroslav Šilhavý (trenér ČR): "Musím vyseknout hráčům poklonu, že odvedli skvělý a takticky vyspělý výkon. Jak jsem říkal včera, musí tam být i nějaký mimořádný výkon. Zlom byl, když Tomáš Vaclík chytal ten nájezd. I když to nedělám, určitě bych dneska vypíchnul Tomáše Holeše. Skvělá práce ve středu hřiště, podílel se na obou brankách. Byl úplně skvělý. Jsme spokojení a nadšení a jedeme dál. Čeká nás nepříjemná cesta do Baku a soupeř, který se pomalu rozjížděl a v osmifinále vyřadil Wales 4:0. Zdánlivě Dánsko není takové velké jméno, ale jsou velice dobří a nečeká nás nic jednoduchého. Nicméně se o to určitě popereme jako dneska."

Frank de Boer (trenér Nizozemska): "Češi byli těžkým soupeřem, ale připadalo mi, že do té červené karty jsme byli lepším týmem. Dominovali jsme zápasu. Utkání se točí kolem jednoho dvou momentů. Nejprve Malen nedal únik a o několik sekund později jsme byli v deseti hráčích. Nejhorší, co se může proti tomuto soupeři stát, že prohráváte. Oni pak mohli hrát přesně to, co chtěli."

Tomáš Holeš (záložník ČR, autor prvního gólu): "Dneska to byl hlavně týmový výkon. To, že se mi podařilo dát gól, bylo už něco navíc. Ale rozhodl tým. Samozřejmě mám hlavně defenzivní úkoly, občas těžím z toho, že si mě soupeři tolik nehlídají, protože tuší, že budu vzadu. A já pak třeba využiju toho okénka, jak jsem využil dneska. Měl jsem dost času a snažil jsem se to trefit do brány, aby to nikdo nezblokoval. Naštěstí se to podařilo, protože kdybych to nedal, tak bych si to hodně vyčítal."

Patrik Schick (útočník ČR, autor druhého gólu): "Asi to nikdo nečekal, každopádně jsme si za tím tvrdě šli a dneska to bylo vidět. Možná nejsme takoví fotbalisti, jak jsou oni. Ale v dnešním fotbale už to není jenom o kvalitě, ale je potřeba hlavně nasazení. Ukázali jsme týmový duch, to bylo hodně klíčové. Je to bomba. Podpora fanoušků byla neskutečná, za to velký dík. Holi (Holeš) to tam hezky vybojoval, předběhl Wijnalduma, dával mi to pod sebe a já to jenom uklízel na přední tyč."

Tomáš Souček (záložník ČR): "Lidi Holanďany podceňovali, ale oni byli obrovský favorit, protože vidíme jednu hvězdu vedle druhé. My si řekli, že si to s nimi rozdáme, jenom tak můžeme uspět. To se i stalo. Presovali jsme, co se dalo, měli pár šancí, ale byl to dost vyrovnaný zápas, možná jsme měli i víc šancí a ukončili to ve druhém poločase. Ti, co nastoupili, převedli obrovsky vyspělý výkon. Jsme jeden tým. Tohle vítězství bych chtěl věnovat i klukům, kteří tady nejsou, ale zaslouží si tady být. Jsou to Jiří Pavlenka, Lukáš Provod a Ondřej Kúdela."

Pavel Kadeřábek (obránce ČR): "Já nemám slov a jsem pyšný na tenhle mančaft, jak jsme se semkli. Vítězství je nám odměnou za práci, kterou tady předvádíme celou dobu a jsme zaslouženě ve čtvrtfinále. Přečkali jsme prvních deset minut, kdy jsme nebyli tolik silní. Pak jsme se snažili hlavně být čilí na balonu. Proměnili jsme svoje šance a zaslouženě vyhráli. Člověk se trošku zalekne, když soupeř dostane červenou, na to není připravený. Ale do pěti minut jsme se srovnali a už pak Holanďany nepustili do žádné velké šance. Měl jsem veliké obavy, nehrál jsem měsíc a pět dní ostrý zápas. Ale nějakým způsobem jsem se snažil udržet. Dozadu jsem si odehrál svoje a jsem spokojený dneska."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články