Sobota 18. května 2024, svátek má Nataša
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pražský dopravní podnik může uzavřít smlouvu na první část metra D, rozhodnutí je pravomocné

Ekonomika

  12:33aktualizováno  14:01
BRNO - Pražský dopravní podnik (DPP) může uzavřít smlouvu s vítězem tendru na stavbu první části metra D. Dosud mu v tom bránilo předběžné opatření vydané loni v červenci Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Stavbu nové trasy metra D před časem napadl spolek Pankrácká společnost kvůli údajné podjatosti pražského magistrátu. Spolek rovněž nesouhlasí se stanicí Olbrachtova (na vizualizaci), tedy jednou ze zastávek, která by měla vyrůst ve směru z centra na jih Prahy. foto: METROPROJEKT PRAHA

Nyní všechna řízení spojená s touto zakázkou skončila a s nimi i platnost zákazu. Předseda Petr Mlsna svým rozhodnutím potvrdil rozhodnutí ÚOHS z letošního března, že podmínky i průběh tendru byly v pořádku. Návrh k ÚOHS podala firma Eurovia CS. Rozhodnutí je pravomocné, informoval úřad v tiskové správě. Náměstek pražského primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) rozhodnutí přivítal a uvedl, že DPP podepíše smlouvu s dodavatelem.

„Mimo metro je dnes taková situace vzácná: kde ještě se dá dneska jen tak...
Ve stanici Pankrác se objeví umělecká práce Jakuba Nepraše (na vizualizaci).

„Dodavatel Eurovia CS ve svém návrhu namítal nezákonnost jak u zadávacích podmínek, tak v postupu zadavatele. Jednalo se například o údajnou nedostupnost části zadávací dokumentace a její neúplnost, délku lhůty pro podání nabídek, nejasnost vymezení požadavků na prokazování kvalifikace a další nejasné či nepřiměřené požadavky zadavatele,“ uvedl Mlsna. ÚOHS už v prvním stupni nenašel žádné pochybení, Eurovia proti jeho rozhodnutí podala rozklad k předsedovi úřadu. Ten ale všechny námitky k rozhodnutí první instance zamítl.

Zastupitelé rozhodli. Praha postaví za miliardy metro D, nejdříve vznikne úsek z Pankráce na Nové Dvory

„Do zadávacích podmínek, které respektují zákon, jsou přiměřené, objektivní, nediskriminační a pro zadavatele představují určitou racionální kvalitu, není úřad oprávněn zasáhnout,“ uvedl Mlsna.

Scheinherr uvedl, že rozhodnutí úřadu je důkazem, že DPP i město postupovaly správně. „Mám obrovskou radost, že metro D se začíná dostávat z obstrukčních problémů, které na sobě investice měla. Můžeme podepsat smlouvu s vítězem veřejné zakázky na stavbu první etapy jedné z největších investic v Praze i celé České republice,“ uvedl.

Úřad se námitkami Eurovii k tendru začal zabývat už loni v červenci, kdy také vydal předběžné opatření zakazující DPP uzavřít smlouvu. Loni v říjnu nařídil ÚOHS DPP, aby znovu posoudil námitky Eurovie k tendru. Správní řízení zabývající se průběhem celého tendru ale pokračovalo a s ním platilo i předběžné opatření. Nyní, když rozhodnutí úřadu nabylo právní moci, přestalo platit i předběžné opatření.

Zakázku na výstavbu prvního úseku metra D z Pankráce na Olbrachtovu vyhlásil pražský dopravní podnik a její hodnota přesahuje deset miliard korun. Nabídky mohli zájemci podávat do konce dubna, dopravní podnik lhůtu kvůli vyhlášení nouzového stavu prodloužil. Stavba měla podle původních odhadů začít v posledním čtvrtletí letošního roku, celkem by měla trvat 7,5 roku.

Nová linka metra má spojit Písnici a náměstí Míru. V první fázi vznikne trasa mezi stanicemi Pankrác, Nové Dvory a Depo Písnice, budou na ní jezdit vlaky bez řidiče. Náklady se odhadují na 57 miliard korun.

Autor:

Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness
Vyhrajte balíček z řady sebamed Anti-Redness

Minulý týden jste soutěžili se sebamedem o kosmetiku pro nejmenší. Tento týden si pojďte zahrát o péči pro vás, a to konkrétně o řadu Anti-Redness,...