Premium

Získejte všechny články mimořádně
jen za 49 Kč/3 měsíce

Nakažených přibylo o 30 víc než před týdnem, delta mutaci má 126 lidí

  7:28aktualizováno  12:20
V pátek přibylo 165 potvrzených případů covidu-19, o tři desítky víc než minulý týden. Mírně stouplo reprodukční číslo, je nyní na hodnotě 1,3. Přítomnost mutace delta se v Česku rozšiřuje. Laboratoře potvrdily již 126 výskytů. Je to nakažlivější, nicméně podle všeho méně nebezpečná varianta viru. Dál ubývá hospitalizovaných.
ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Depositphotos

Počet nově potvrzených případů klesl v rozmezí 24 hodin o jeden, reprodukční číslo R je stále vyšší než jedna, epidemie tedy zrychluje. Ještě před týdnem přitom dosahovalo jen 0,74. Sedmidenní incidence je 8,36 potvrzených případů na 100 tisíc obyvatel.

Hospitalizovaných s covidem je nyní 42 lidí, na JIP 11. V obou případech jde o další pokles.

Čísla vycházejí z otevřených datových sad ministerstva zdravotnictví. Oficiální informační web, na němž resort publikuje statistiky, má od rána technické výpadky.

Počty nově nakažených za poslední dny se ráno zobrazily jako poloviční oproti dříve prezentovaným hodnotám, trendový profil nakažených osob zase dosahoval negativních čísel.

Opatření kvůli deltě v Austrálii

„Došlo k technickým problémům, naši IT odborníci na tom pracují,“ uvedla mluvčí Ústavu zdravotnických informací a statistiky Lenka Svobodová. Nyní jsou tak stránky nedostupné.

Kromě počtů nakažených, které v posledním týdnu rostou, by boj s koronavirem by mohly ztížit i mutace. Laboratoře evidují již 126 případů koronaviru varianty delta. Od pondělí jich přibylo šest, čtyři v Jihomoravském kraji a dva v Praze. Varianta delta, dříve označovaná jako indická, je nakažlivější než běžný virus i než varianta alfa, známá také jako britská.

Na deltu se méně umírá i marodí. Není tak nebezpečná, množí se hlasy

„Detekce varianty delta v ČR mírně narůstá, byť nelze ještě pozorovat jasný vzestupný trend. Je pravděpodobné, že vzestupný trend může pokračovat i přes přijatá opatření proti importu viru na naše území,“ shrnula aktuální výsledky vedoucí Národní referenční laboratoře pro chřipku a nechřipková respirační virová onemocnění Helena Jiřincová.

Vláda ve čtvrtek kvůli obavám ze šíření delta varianty zpřísnila způsob prokazování bezinfekčnosti a ohlásila zavedení povinných testů při návratu do ČR ze zahraničí. Změny budou platit od pátku 9. července.

Varianty koronaviru se odhalují při takzvané celogenové sekvenaci, k ní se vzorek dostane, pokud diskriminační test PCR u pozitivního vzorku odhalí podezření na mutaci koronaviru.

Ze 106 diskriminačních testů v tomto týdnu ukázalo zhruba 70 procent podezření na variantu delta a 30 procent na variantu alfa. I tento poměr ukazuje vzrůstající trend výskytu delty, uvedla v pátek mluvčí Státního zdravotního ústavu (SZÚ) Štěpánka Čechová.

Deltu šíří mladí, importu už možná nezabráníme, říkají Prymula a Smejkal

Naopak další případ varianty lambda, která je dominantní v Peru, se zatím neobjevil, zůstává jediný.

Sekvenováno v Česku dosud bylo 4 830 vzorků. Diskriminační PCR metodu musejí pro vyšetřování vzorků od lidí s podezřením na nákazu koronavirem používat od července všechny laboratoře. Celogenových sekvenací může být provedeno až 4 500 měsíčně. Odborníci se shodují v tom, že pečlivé sledování výskytu nových variant a přednostní trasování jimi nakažených osob může bránit nástupu další vlny epidemie.

Varianta delta mění dosavadní přístup k lidem s první dávkou vakcíny:

1. července 2021

Třetinová ochrana po první dávce

Šíření varianty delta může být rizikové především s ohledem na stále nízký podíl osob s dokončenou vakcinací. Obě dávky má nyní asi třetina populace, mezi staršími 60 let ale více než 60 procent. Necelá polovina lidí má za sebou první dávku. Jak ale ve středu upozornil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch, u delty, která je zhruba o 60 procent nakažlivější než současný virus, má první očkování účinnost jen asi 33 procent.

Studie ukazují, že dokončené očkování, zejména v ČR nejčastěji používanou vakcínou Pfizer/BioNTech, proti nákaze i delta mutací a zejména proti vážnému průběhu nákazy chrání dostatečně.

Kompletní ochrana vzniká podle výrobců vakcín až zhruba dva týdny po dokončeném očkování, u jednodávkové vakcíny Johnson&Johnson stejnou dobu po první. Už na začátku června, kdy vláda schválila, že pro prokázání bezinfekčnosti bude stačit jen 22 dní po první dávce, někteří odborníci varovali před tím, že ochrana nemusí být dostatečná. Teď se k původním pravidlům 14 dní po očkování druhou dávkou vláda vrátila. Jen jedna dávka nebude stačit od pátku 9. července.

Mezi nejstaršími lidmi nad 70 let mají dokončené očkování téměř tři čtvrtiny lidí v tomto věku, u věkové skupiny nad 65 let jsou to skoro dvě třetiny a u lidí 60 až 64 let 58 procent. Z padesátníků má dokončené očkování zhruba polovina. Ze čtyřicátníků je plně očkována méně než třetina, mezi třicátníky každý desátý a mladých od 16 do 29 let jen sedm procent.

Delta děsí Evropu. Státy přistupují k omezením, hlavně v cestování

Právě mezi nimi se podle vyjádření ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška koronavirus v současné době nejvíc šíří v Praze. Metropole má týdenní počet nových případů přepočtený na 100 000 obyvatel vyšší než 25, což byla úroveň, kdy byla v červnu platná poslední protiepidemická omezení. Druhý Středočeský kraj má incidenci deset, naopak pět krajů nižší než 3. Celostátní průměr byl podle pátečních dat 8,1.

Lidé, kteří nebudou dva týdny po dokončeném očkování, se budou muset nechat kvůli prokázání bezinfekčnosti na koronavirus testovat. Potvrzení o bezinfekčnosti je nyní požadováno například při ubytování v hotelu, návštěvě kadeřníka, fitness centra, bazénu nebo hromadných akcí, jako jsou sportovní utkání, koncerty či divadelní představení. Povinnost prokázat se při případné kontrole mají také návštěvníci restaurací. Ministr Vojtěch v pátek uvedl, že uvažuje o tom, že by testy nově museli kontrolovat přímo provozovatelé.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel

  • Nejčtenější

Nahá umělkyně za zvuků techna házela před dětmi hlínou. Už to řeší policie

3. května 2024  10:10,  aktualizováno  13:43

Policie prošetřuje vystoupení, ke kterému došlo na Akademii výtvarných umění (AVU). Umělkyně a...

Stovky amerických obrněnců se v řádu dnů nepozorovaně přemístily do Česka

2. května 2024  17:21

Několik set vozidel americké armády včetně obrněnců Bradley nebo transportérů M113 se objevilo ve...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přes Česko přešly bouřky s krupobitím. Dálnici D1 pokrylo bahno a větve

6. května 2024  15:47,  aktualizováno  7.5

Do Česka přišly přívalové deště, na některých místech padaly i kroupy. Hasiči hlásili desítky...

Německo je otřeseno. Přišel brutální útok na politika, pak následoval další

4. května 2024  17:40,  aktualizováno  21:09

Na lídra kandidátky německé sociální demokracie (SPD) v Sasku do evropských voleb Matthiase Eckeho...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Vyváděla strašné věci. Zahradil označil Jourovou za nejhorší z eurokomisařů

4. května 2024

Premium Když Česko vstoupilo 1. května do Evropské unie, byl tam matador ODS Jan Zahradil kooptován...

Výkonný výbor TOP 09 schvaluje nominaci Ženíška na post ministra pro vědu

9. května 2024,  aktualizováno  7:05

Širší vedení vládní TOP 09, výkonný výbor, se schází už v 7 hodin ráno, aby schválilo nominaci...

Víkend bude oblačný s až 22 stupni, od pondělí opět deštivo i bouřky

9. května 2024  6:58

Přímý přenos Konec druhého květnového týdne bude typicky jarní, poslední noc s přízemními mrazíky bude ta ze...

Izrael bombami zabíjel civilisty v Gaze, zdůvodnil Biden zastavení dodávek

9. května 2024  6:22

Izrael podle amerického prezidenta Joea Bidena použil bomby dodávané Spojenými státy k útokům, při...

Poslanci projednají korespondenční volbu pro české občany v zahraničí

9. května 2024  5:15

Na mimořádné schůzi se poslanci vrátí k návrhu vládní koalice na zavedení možnosti korespondenční...

V 59 letech zemřela herečka Simona Postlerová, ještě v sobotu zkoušela

Zemřela divadelní a filmová herečka Simona Postlerová, bylo jí 59 let. Zprávu o úmrtí potvrdil nadační fond Dvojka...

Titěrné sukně i míčky na podpatcích. Zendaya vzkřísila trend tenniscore

S nadsázkou bychom mohli říct, že největší tenisovou událostí tohoto roku je premiéra snímku Rivalové. Aspoň co se módy...

Zpěvačka Tereza Kerndlová měla autonehodu. Poslala vzkaz ze záchranky

Tereza Kerndlová (37) a její manžel René Mayer (53) měli v úterý ráno autonehodu. Na mokré vozovce do nich zezadu...

První světová válka zničila část Francie natolik, že tu stále řádí smrt

Řídkým rozvolněným lesem pokrytá pahorkatina u francouzského Soissons, Compiégne, Lens či Cambrai přirozeně svádí k...

Kamion před nehodou vůbec nebrzdil, moderní tahač by tragédii zabránil

Policie obvinila řidiče za smrtelnou nehodu na D1. Litevský kamioňák narazil do osobního auta a natlačil ho na tahač s...