Neděle 2. června 2024, svátek má Jarmil
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Svět

Nizozemsko zpřísní omezení, kvůli šíření nákazy mezi mladými zavře noční kluby

Nizozemsko zpřísňuje koronavirová opatření. foto: AP Photo

Amsterodam - Nizozemská vláda kvůli prudce rostoucímu počtu nakažených koronavirem znovu zavedla některé restrikce. V zemi se infekce šíří hlavně mezi mladými lidmi, proto se opatření týkají zejména nočního života. Od soboty se opět zavřou diskotéky a noční kluby, bary mohou být otevřené maximálně do půlnoci, oznámil premiér Mark Rutte.
  20:58

Slovensko zavedlo karanténu pro neočkované, změna vyvolala další protesty na hranicích

„Není to žádná zábava, ale je to nutné,“ komentoval rozhodnutí vlády Rutte. „Všechno ukazovalo na pohodové léto - a my v něj stále doufáme - ale slunce teď zakryl mrak,“ dodal.

Opatření mají zatím platit nejméně do 13. srpna a dotknou se i některých velkých akcí. Ty, které nenabízejí místa k sezení a neumožňují dodržovat bezpečný odstup, se nebudou smět konat.

Sedmnáctimilionové Nizozemsko většinu koronavirových restrikcí zrušilo 26. června, kdy ubývalo nových případů infekce a zhruba dvě třetiny populace obdržely nejméně jednu dávku vakcíny.

Italský soud řeší žalobu na stát kvůli covidu. Rodiny jej viní z nedbalosti, chtějí odškodné přes 100 milionů eur

S otevřením barů, restaurací a nočních klubů však denní přírůstek nakažených vystoupal na nejvyšší hodnotu za poslední měsíce. Ve čtvrtek činila bilance nových případů infekce za 24 hodin 5400, v pátek to bylo skoro 7000. O týden dříve přibývalo nakažených o méně než 1000 denně, uvedla agentura Reuters. Asi tři čtvrtiny nových případů v Nizozemsku jsou mezi mladými lidmi a více než polovina připadá na nakažlivější variantu delta, uvedl dříve nizozemský ministr zdravotnictví Hugo de Jonge.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!