Workoholismus: nenechte se převálcovat prací!

Workoholismus

Tvrdě pracovat a dosahovat výsledků v práci není problémem, pokud je pracovní život vyvážen vaším osobním životem. Kdy se ale už nejedná o pracovní nasazení ale závislost? To je obtížné určit a právě v tom je workoholismus nebezpečný, i když se na začátku jeví jako neškodný. Je to závislost, jako každá jiná. Na osobu působí ničivě: ničí vztahy jak doma, tak i na pracovišti. Je to závislost na práci. Workoholika nezajímá nic jiného, než práce: nemá žádné koníčky ani žádný společenský život.

Spouštěč závislosti

Spouštěčů může být hned několik. Touha po pracovním uznání, touha po dokonalosti. Nebo také nefungující prostředí doma. Pokud to mezi partnery začne skřípat, může se workoholik uchýlit do práce a právě práce se pro ně stává jakýmsi způsobem, který jim pomáhá překonat problémy, které pociťují doma. Přitom jejich vnímání nemusí být založeno na realitě. Workoholismus je choroba, která ovlivňuje člověka fyziologicky, psychologicky a sociálně. Jako v případě ostatních závislostí je zapotřebí zakročit co nejdříve.

Práce

Foto: Pixabay

Jak poznám, že je někdo workoholik?

Workoholismus se vyskytuje u mužů i žen a nezávisí ani na pracovním odvětví. Mezi nejčastější příčiny patří:

  • Neustále mluvení o práci. Workoholik se nedokáže bavit ani přemýšlet o ničem jiném, než je práce.
  • Chybějící koníčky, sociální život. Workoholik většinou nikam nechodí, nesocializuje se s lidmi, nemá žádné koníčky mimo svou práci.
  • Příznaky přepracování. Workoholik pracuje dlouho, proto se u něj mohou vyskytnout bolesti hlavy, poruchy trávení a únava. To jsou příznaky stresu, který vzniká na základě přepracování.
  • Zapomnětlivost, výkyvy nálad, nuda, potíže se soustředěním.

Tyto příznaky samotné nemusí nutně znamenat, že jste workoholik. Vyplatí se ale kontaktovat odborníka, který vám může pomoci diagnostikovat workoholismus.

Jak se zbavit závislosti na práci?

Prvním krokem je přiznat si, že máte problém. Že jste skutečně závislí na práci. Tento krok ale obvykle bývá nejtěžší. Poté, co si uvědomíte, že máte problém, můžete přijmout pomoc profesionálů nebo svépomocné techniky. Následná léčba se může lišit, obvykle se zahrnuje příčiny vzniku závislosti. Právě porozumění příčiny workoholismu může nabídnout také nejlepší možnost řešení. Jednou z nejúčinnějších forem léčby je, když si workoholik představí sám sebe z pohledu jiných: svých spolupracovníků, podřízených, partnerů a rodiny.

Zdroj: https://www.michaelshouse.com/blog/tag/symptoms-of-workaholism

Foto: Pixabay