Barva spermií a její vliv na plodnost

Spermie

Indikátorů toho, že naše zdraví není takové, jaké by mělo být, je hned několik. Může jít o lámavé vlasy a nehty, kvalitu kůže, stav našeho imunitního systému a další věci. U mužů se lze spolehnout taktéž na barvu spermií. Existují určitá zabarvení, která mohou upozornit na velmi vážné zdravotní problémy, kdy je potřeba co nejdříve kontaktovat lékaře. Stejně tak je možné z barvy spermií také odvodit určitá fakta o plodnosti.

Jak by mělo vypadat sperma?

Sperma by mělo být bílou barvu – někdy s nádechem do šedé nebo i do žluté. Hustota by měla být rosolovitá, pro pohyb spermií je důležité pH 7,2. To, jak kvalitní mužské sperma je, závisí na jeho životním stylu – na tom, co jí, jak je sexuálně aktivní, kolik mu je let a vlastně na jeho celkovém zdraví. Průhledné či jinak zbarvené sperma může znamenat vážný zdravotní problém.

Spermie

Foto: Pixabay

Zelené spermie

Pokud si všimnete nazelenalé barvy spermií, půjde s největší pravděpodobností o infekční problém. Může to být infekce močového ústrojí nebo například infekce kapavky.

Hnědé spermie

Hnědá barva spermií je znamením, že někde v reprodukčním orgánu se nachází krvácení. Nejčastěji jde o prostatu. Někdy může být barva narůžovělá, což znamená, že krvácení je čerstvé. Hnědá barva spermií pochází z již hojících se ran. Dlouhodobé zbarvení může znamenat rakovinu prostaty. Jakmile si všimnete růžového nebo hnědého zbarvení spermatu, je třeba co nejdříve kontaktovat lékaře (urologa).

Žluté spermie

Světle žlutá je přirozená barva spermií, která by nás neměla znepokojovat. Avšak intenzivnější žluté odstíny už jsou důvodem k obavám. Jsou znamením toho, že se někde v reprodukčním orgánu vyskytuje infekce. Může jít například o zánět varlat nebo různá onemocnění prostaty. V každém případě je dobré kontaktovat urologa.

Průhledné spermie

Není důvod k obavám. Průhledné spermie se vyskytují u mužů, kteří mají velmi často sex nebo často masturbují. Pokud ale plánujete počít dítě, pak je nutno říci, že průhledné spermie příliš velkou hodnotu nemají. Obsahují jen malé množství spermií. Aby se hustota zvětšila, je zapotřebí sexuální abstinence – ne však dlouhé. Párům, které se snaží počít dítě, se doporučuje sex jednou za dva až tři dny.

Zdroj: https://www.poradnikzdrowie.pl/seks/choroby-intymne/kolor-spermy-co-oznacza-kolor-spermy-a-wplyw-na-plodnosc-aa-mdJZ-16Qw-vLF2.html

Foto: Pixabay