Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Rekonstrukce vily je během na dlouhé trati. Ale už teď ji milují

V případě rodinné třípodlažní vily na kraji Prahy nešlo o lásku na první pohled. Přesto se do ní podnikatelka a influencerka Tereza Salte i její muž John Erik zamilovali. Návrh proměny domu dostalo na starost architektonické studio.
Obývací pokoj v prvním patře se dostal do první vlny rekonstrukce. Architekti...

Obývací pokoj v prvním patře se dostal do první vlny rekonstrukce. Architekti navrhli pohovku na míru tak, aby manželé viděli z jedné strany na krb, z druhé části mohli sledovat promítání na protilehlé stěně. | foto: Tomáš Dittrich

Podobu domova čtyřčlenné rodiny vlastně ovlivnil sport. Tereza se stala trojnásobnou mistryní v gymnastice družstev, jednou České republiky a dvakrát Norska. Tam se také odstěhovala za přítelem (vystudovaným právníkem a trenérem české gymnastické reprezentace) a dnes už manželem Johnem Erikem. 

Fasádu třípodlažního domu s prvky podnikatelského baroka čeká v budoucnu výrazná proměna včetně oken.

Žili pět let v Oslu, ale před pár lety se vrátili do Prahy. Oba vyrůstali v rodinných domech, nicméně když řešili nové bydlení, uvažovali o bytě. Spočítali si ale, že za něj v centru zaplatí stejně jako za dům na okraji Prahy. 

Začali hledat a John Erik vzal tajně Terezu na prohlídku budoucího domu cestou z jiné prohlídky. Podle fotografií právě tento rovnou vyřadila. Výhled, klid a kouzlo místa jim oběma ovšem učarovaly natolik, že vilu z roku 1997, která neměla být favoritem, koupili. 

To i s vědomím, že nejde o poslední investici, že ji čeká nutná rekonstrukce. K návrhu přizvali architektonické studio OOOOX. „S architektkou Radkou Valovou jsem se potkala na schůzce ohledně jiného projektu v den, kdy jsem měla čerstvé zážitky z prohlídky. O domě jsem jí vyprávěla a zeptala se, jestli je možné dům upravit tak, aby moderna vystřídala podnikatelské baroko,“ vzpomíná úvodem Tereza.

Severní vítr

Doma DNES

Práce architektonického studia manžele zaujala i proto, že realizace často vycházejí ze současného skandinávského designu. Chválí, že architekti spolupracují s kvalitními dodavateli. 

„Minimalistický styl mě bavil delší dobu, ale ovlivnil mně život ve Skandinávii. Začala jsem se víc zajímat o design, který je pro Nory přeci jen dostupnější. Oblíbila jsem si pár designových značek, z nichž tu některé máme. Seveřani milují prostor, čisté plochy. Proto jsme si dali záležet, abychom měli dostatek úložných prostor, v nichž vše schováme a zase rychle najdeme,“ vysvětluje Tereza. 

Jídelní stůl vyrobili truhláři, židle majitelé pořídili od značky
House Nordic. Krbová vložka je obložená speciálně upraveným vroubkovaným materiálem Technistone, doplněná úložnými policemi na dřevo.

Na otázku, zda se s manželem shodli při zařizování, odpovídá: „Máme podobný styl, John Erik si potrpí na velká okna a elektroniku, pro nás oba je důležité osvětlení. Já jsem si přála velký jídelní stůl, manžel prostornou pohovku. Trochu jsme bojovali s tím, jestli pohovku orientovat ke krbu, či stěně s projektorem. Architekti ji navrhli oboustrannou, z čehož jsme nadšení.“

Zatím je přebudované přízemí domu, v plánu pak postupně všechna podlaží. Z nynějších dvanácti místností je pět koupelen. Manželé vědí, že ani v budoucnu jich nebudou tolik potřebovat, takže počítají, že alespoň jednu v patře zaberou na průchozí šatnu. Výměna oken a nová fasáda bude zřejmě poslední fází rekonstrukce. Dispozici lze lehce změnit, v suterénu by mohla vzniknout oddělená bytová jednotka, až budou děti chtít větší soukromí.

Nové teplo domova

Vnitřní vytápění bazénu s protiproudem po výměně tepelného zdroje už nebude ničit rodinný rozpočet, v plánu je úprava prostoru.

Problémovým bodem domu s užitnou plochou 262 m2 byly jeho energetické parametry (částečně vinou nedostačujícího zateplení). Přestože manželé tušili, do čeho se pouští, první vyúčtování za elektřinu, jíž je dům vytápěný, je zarazilo. Roční náklady na vytápění a ohřev vody se totiž vyšplhaly na 215 000 Kč.

V suterénu a v přízemí zatím zůstává původní podlahové vytápění, v prvním patře radiátory. „Žroutem“ energie byl vnitřní vyhřívaný bazén. „Takové částky jsme už platit nechtěli, tudíž jsme výměnu starého elektrokotle urychlili,“ říká Tereza.

A pokračuje: „Měli jsme dobré reference na tepelné čerpadlo značky Daikin (mimo jiné i od Johnovy rodiny z Norska). Potřebovali jsme se ujistit, zda splní pár požadavků, možnost napojení na stávající rozvody, aby provoz nerušil nás ani sousedy a aby slušně vypadalo.“ 

Venkovní jednotka tepelného čerpadla Daikin v designu, který získal mezinárodní ocenění. Tichý provoz neruší majitele ani okolí.

Zvolili „tichého vítěze“, vysokoteplotní tepelné čerpadlo vzduch-voda Daikin Altherma 3 H HT patřící k nejtišším na trhu. Jeho venkovní i vnitřní jednotka navíc získaly prestižní designové ocenění Red Dot Design Award. 

Odstávka a přepojení na nový zdroj proběhnou běžně za den. Kvůli napojení na ohřev bazénu se práce protáhly na dva dny, ale obešly se bez dalších úprav otopné soustavy. Podstatné je, že do budoucna rodině klesnou celoroční náklady přibližně o 60 procent.

Krásná a bezpečná

„Zvelebit chceme bezprostřední okolí domu, chystáme se na zahradu. První šla na řadu terasa. Původně jsme uvažovali o dřevu, ale vzhledem k její velké ploše (65 m2) by byla údržba náročná. Kluci jsou ještě malí, takže jsme se obávali třísek. Nakonec jsme se rozhodli pro odolný dřevoplast značky Twinson. Nemuseli jsme dlouho čekat, terasa byla hotová za dva dny,“ pochvalují si manželé.

Terasový systém Majestic Massive Pro má na povrchu tenkou vrstvu PVC a věrně imituje dřevo. Oproti originálu je bezúdržbový, má dokonce hygienický atest pro materiály určené k výrobě hraček. Tereza s manželem si z nabídky zvolili odstín kouřově šedého dubu. Je z prodávané škály nejsvětlejší, což má podstatnou výhodu, slunce jeho povrch příliš nerozpálí. 

Plochu 65 m2 kryje terasový systém Majestic Massive Pro. Dřevoplast Twinson v odstínu kouřový dub imituje přírodní dřevo, povrch je ovšem bezúdržbový.

„Při montáži jsme si museli poradit s různorodým podkladem. Spodní konstrukce terasy je proto zčásti umístěná na původní zvlněné betonové dlažbě a zčásti na nezpevněném povrchu, který jsme museli zajistit a zakrýt geotextilií, aby tudy neprorůstala tráva,“ vysvětluje závěrem Petr Klaban ze společnosti Deceuninck. 

Vilu ovšem čeká časem další výrazná proměna včetně oken, aby se zcela zbavila stylu podnikatelského baroka.

Autor:
  • Nejčtenější

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Český patriot zachránil barokní faru v Chudenicích. Chtěl pomoct své vlasti

15. dubna 2024

Zchátralá barokní fara v Chudenicích u Klatov měla štěstí v neštěstí, když na ni narazil český...

Byt si šikovná žena proměnila i bez bourání, stačily jí dobré nápady

16. dubna 2024

Karolina je manažerkou v obchodě s interiérovým vybavením. Bez větších stavebních zásahů, s pomocí...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Zpěvačka Rezková bydlí v Letňanech. Překonala tragédii a život nevzdává

17. dubna 2024

Jako na houpačce žije svůj život zpěvačka Šárka Rezková, prožila několik lásek a jednu životní...

Obývací kuchyň od designéra majitelku překvapila. Je lepší než si vysnila

20. dubna 2024

Kateřina si s manželem pořídila byt 3+kk v novostavbě na pražském Barrandově. Než se do něj...

Při rekonstrukci mezonetu pamatovali na spotřebu energií, bourali i příčky

19. dubna 2024

Rekonstrukce bydlení je vždy velkým dobrodružstvím. To platí i o nedávné přestavbě dvoupodlažního...

Parkoviště na sídlišti obsadily karavany, dodávky a teď tu zakotvila loď

19. dubna 2024

Premium Po zavedení placených zón u nás ve městě se majitelé aut rozhodli, že budou využívat naše sídlištní...

Roubený dům ve strmém svahu si vyžádal roky práce, zařizování a trpělivosti

18. dubna 2024

Sen o novém bydlení vznikl ve chvíli, kdy se děti rozlétly do světa a Petr s Janou zůstali v...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...