Jak doplnit vlákninu, když nejste fanouškem zeleniny

zelenina

Česko patří mezi světovou špičku co se rakoviny tlustého střeva týče. I když už nejsme na nechvalném prvním místě, každý rok přibude zhruba 4 000 lidí s tímto typem onemocnění. Co za to může? Především špatná životospráva. Důležitou složkou prevence proti rakovině tlustého střeva je vláknina, na kterou není česká kuchyně zrovna bohatá. Víte, kde ji najdete a jakou má funkci?

cereálieCereálie: foto Pixabay

Střevní kartáč

Vláknina je obtížně stravitelná složka potravy, která se nachází zejména v zelenině, ovoci, semínkách, oříšcích nebo obilninách. Pomáhá udržet normální střevní funkce, čistí trávicí trakt a pochutnávají si na ní naše „hodné“ střevní bakterie. Odborníci vlákninu ještě dělí na rozpustnou a nerozpustnou, přičemž rozpustná nás více zasytí a nerozpustná funguje jako střevní „kartáč“. Chceme-li udržet naše střeva v pořádku, měli bychom denně sníst až 30 g vlákniny. Jenže jak ji do jídelníčku nacpat?

Když zelenina nechutná

Každý výživový poradce vám řekne: „Jezte víc zeleniny“! Ale co když vám zelenina zas tolik nechutná? Budete ji jíst i přesto? S takovým přístupem nový jídelníček brzy opustíte. Zkuste vybírat z toho, co máte rádi. Významným zdrojem jsou ovesné vločky a obilniny, zařaďte proto do své stravy více celozrnných potravin a vločky můžete přimíchat do jogurtu nebo si vyrobit domácí müsli.

luštěninyLuštěniny: foto Pixabay

Spoustu vlákniny najdete i v ovoci, především v malinách, jablkách nebo hruškách. Stejně tak bohaté jsou i luštěniny, které vám navíc dodají bílkoviny a železo. Nikdo však neříká, že vlákninu musíte jen jíst. V lékárnách či ve zdravé výživě lze zakoupit psyllium, což je rozpustná vláknina z jitrocele. Prodává se jako instantní nápoj a užívat jej můžete i v těhotenství. Při jeho užívání však musíte myslet na dostatečný pitný režim, jinak vás bude trápit zácpa. Každopádně si příjem vlákniny hlídejte. Může vám v budoucnu ušetřit spoustu běhání po doktorech.

Zdroj: https://www.mojezdravi.cz/zdravy-zivotni-styl/sedm-potravin-ktere-vas-nadopuji-vlakninou-zlepsi-traveni-a-ochrani-pred-rakovinou-4745.html

Zelenina: Náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.