Hlavní obsah

Lístek do kosmu s Bransonovou Virgin Galactic má i Elon Musk

Lístek na let do vesmíru se společností Virgin Galactic, kterou založil britský miliardář Richard Branson, má i jeho konkurent Elon Musk. Informoval o tom list The Wall Street Journal (WSJ).

Foto: Steve Nesius, Reuters

Elon Musk

Článek

Mluvčí společnosti Virgin Galactic fakt, že si Musk letenku koupil, potvrdil. Podle WSJ není jasné, jak vysoko na pořadníku šéf automobilky Tesla figuruje. Letenky do kosmu firma prodává za 250 000 dolarů (5,4 milionu Kč). Zatím za ně, včetně záloh, utržila 80 milionů dolarů.

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic s Bransonem na palubě v neděli úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou. Během letu se loď VSS Unity dostala na hranici vesmíru, jak ji stanoví americký letecký úřad, tedy do výše 80 kilometrů. Ve světě je hranice vesmíru stanovena na 100 kilometrů.

Start sledoval i jeden Bransonových soupeřů v sektoru vesmírné turistiky, šéf společnosti SpaceX Elon Musk. Podle agentury AP byl mezi diváky historického letu přímo v Novém Mexiku.

Miliardář Branson doletěl k hranici vesmíru. Životní zážitek, vzkázal

Svět

Na 20. července, tedy na příští úterý, svůj let do vesmíru v lodi New Shepard naplánoval Bransonův hlavní konkurent, zakladatel společnosti Blue Origin Američan Jeff Bezos. Federální úřad pro letectví (FAA) v pondělí firmě schválil licenci pro dopravu lidí do kosmu. Loď má překonat výšku 100 kilometrů.

Kosmické klání miliardářů: Branson se dostane do vesmíru dříve než Bezos

Zahraniční

Musk je jeden ze tří lidí věnujících se kosmické turistice, jeho rakety Falcon 9 absolvovaly desítky letů a vynášejí do vesmíru lodě Dragon zásobující stanici ISS i Crew Dragon určenou pro dopravu astronautů.

S Bezosem poletí do vesmíru 20. července 82letá pilotka Funková

Amerika

Reklama

Výběr článků

Načítám