Poporodní hubnutí: Ke snížení hmotnosti přispívá kojení i kvalitní jídelníček

O těhotenství se říká, že patří k nejhezčímu období v životě ženy. Do jisté míry je to pravdou. To ale nesmíme brát v úvahu těhotenské nevolnosti, vznik strií a přibývání na hmotnosti, které změní postavu ženy. Jak se účinně zbavit přebytečných poporodních kilogramů?

Kolik kilogram se v těhotenství přibývá

Během těhotenství nastávající maminky obvykle přiberou mezi 7 až 18 kilogramy. Protože se po porodu tělo zbavuje přebytečné vody, tak do 14 dní od narození dítěte je možné zhubnout průměrně o 3 až 8 kg. Poté si žena drží zbytkovou těhotenskou hmotnost. Obecně pak platí, že části nabytých kilogramů se ženy zbaví do jednoho roku od porodu. Vše záleží na BMI, počtu předchozích těhotenství, na úrovni fyzické aktivity a také stravovacích návycích. Pokud měla žena před těhotenstvím nadváhu, nemůže počítat s tím, že po porodu bude štíhlá jako proutek, pokud pro to sama něco neudělá.

Jestliže ale žena kojí, musí počítat s tím, že její tělo potřebuje dostatečné množství energie (asi 500 až 600 kalorií) pro tvorbu mateřského mléka. Začne-li tedy s extrémní dietou, může se stát, že o mléko přijde.

Foto: Pixabay

Kdy začít po porodu s cvičením

V šestinedělí je lépe se cvičení vyvarovat. Tělo se potřebuje z porodu zotavit a ne cvičit. Úplně postačí procházky s kočárkem. S lehkým cvičením je tedy vhodnější začít až 8 týdnů poté, co žena porodila. Na silový trénink je lépe zapomenout, protože je pro ženské tělo po porodu příliš intenzivní. Jako ideální se tedy jeví cvičení s vlastní váhou v délce 30 minut pětkrát týdně.

Odbývání v jídle není cestou ke zhubnutí

Na hubnutí má ale také pozitivní vliv kojení. Základem pro zbavení se přebytečných kilogramů po porodu je strava – minimálně mít 3 a více porcí jídla denně a z jídelníčku vynechat průmyslově zpracované potraviny. Ty nabízejí jen prázdné kalorie s mizivou výživovou hodnotou. Nedostatek času vlivem péče o miminko však svádí často k tomu, že se žena na jídle odbývá.

Jídelníček novopečené maminky by měl obsahovat zejména kvalitní bílkoviny (libové maso, přírodní sýry, mléčné zakysané výrobky, případně i luštěniny), pak sacharidy v podobě celozrnného pečiva, rýže a celozrnných obilnin a tuky ve formě rostlinných olejů. Samozřejmostí je dostatek zeleniny a ovoce a dodržování pitného režimu.

Zdroj info: insider.com

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.