Na celém světě se do rozmazaného dne každý den probouzejí stovky milionů lidí, kteří špatně vidí a nemají způsob, jak to řešit. A to ani tím nejjednodušším způsobem, tedy pomocí brýlí. Prostě proto, že na ně nemají peníze. Změnit život by jim však mohl nápad, který se zrodil v Česku.

Americký podnikatel Philip Staehelin žije v Česku už přes dvacet let. Řídil tu pražskou pobočku nadnárodní konzultační firmy Roland Berger nebo provozovatele palivových karet CCS. Teď se ale věnuje svému byznysu, který se Česka až tak netýká. Naštěstí, nabízí se dodat.

Staehelin totiž přišel s myšlenkou, jak posadit brýle na nos nejchudším lidem světa, kteří by na ně jinak nedosáhli. A ještě na tom postavit životaschopný byznysový model.

Výsledkem jeho plánů jsou dioptrické brýle, za které zákazník obvykle zaplatí zhruba čtyři dolary, tedy ani ne sto korun za kus. A současně z jeho hlavy vyšla ne úplně běžná cesta, po níž se tyto brýle podaří dostat i do těch nejodlehlejších míst v zemích, kde silnice a kvalitní a bezplatná zdravotní péče většinou představují něco z říše snů.

Na snímku Staehelin (v černém tričku) pozoruje vyšetření, které zákazníkovi pomůže správně si vybrat dioptrická skla.

Bangladéš, Tádžikistán, Afghánistán, Uganda, Indie. Tohle je výběr zemí, na které se Staehelin a jeho firma pojmenovaná Dot Glasses se svými brýlemi zaměřují. Nejsou ale všechny. Momentálně jich je kolem patnácti a další mají přibývat, byť covid-19 plány na expanzi znatelně zbrzdil.

Staehelinův nápad na Dot Glasses vychází zčásti z vlastní zkušenosti. „Měl jsem hodně špatný zrak. Minus šest dioptrií, takže když jsem byl třeba na pláži, bez brýlí jsem neviděl, kde je moje rodina,“ vzpomíná Staehelin.

Problém vyřešila operace, ale zrak se mu zase začal zhoršovat. Už však ne tolik – na minus jednu dioptrii. „To už jsem řešil brýlemi. Zároveň jsem ale zjistil, že až na řízení auta je to hodnota, se kterou se dá vcelku normálně žít,“ vysvětluje Philip Staehelin.

A na podobném základu funguje i nabídka brýlí Dot Glasses. Sice nenabízí naprosto dokonalý výsledek práce očního optika a dioptrická skla na míru, ale extrémně chudým lidem s velmi špatným zrakem pomáhá vrátit zrak alespoň na takovou úroveň, že mohou normálně fungovat.

„Víme, že devadesát procent populace s oční vadou se dá obsloužit pouze s pěti typy dioptrických skel, což nám extrémně usnadňuje obchod a logistiku. Díky tomu je u jednotlivce možné s naší sadou zlepšit zrak s průměrnou odchylkou 0,375 dioptrie,“ vysvětluje Staehelin.

Vydání Forbesu Outsider

Z našeho středoevropského vidění reality je to stále nedokonalost, ale optikou lidí, kteří by na brýle nedosáhli vůbec, to může být životní výhra. A to hlavně z toho pohledu, že chudým lidem takové brýle umožní návrat do školy, do práce, zkrátka do běžného života.

Dioptrická skla jsou jedna věc. Ještě je ale potřeba je vložit do obrouček. Dot Glasses mají jen jeden model a ten je navržen tak, aby při drobné úpravě, kterou zvládne i laik, seděl a vyhovoval každému.