Nepříjemný dárek od vašeho psa: střevní paraziti

pes

Psi jsou našimi mazlíčky, přáteli a radostí. Snažíme se o ně starat, jak nejlépe to jde a oni nám to oplácejí svou věrností a láskou. Jenže v některých případech nám mohou kromě pozitivních vlastností předat i něco velmi nebezpečného. Vnitřní parazity.

Odčervování (ne)funguje

I když svého psa zbavujete parazitů pravidelně, nemáte vyhráno. Cizopasníci jsou odolní a psa byste museli antiparazitiky otrávit, aby v těle žádné nežádoucí tvory neměl. Tím vás ale nechci strašit, ani odrazovat od odčervování. Většina psích parazitů se na člověka nepřenáší. Jsou ovšem takoví, kteří ano. A dovedou napáchat škody na orgánech u dětí i dospělých.

přáteléPřátelé: foto Pixabay

Škrkavka psí

Každý chovatel vám potvrdí, že škrkavky jsou nejrozšířenějším parazitem psů. Bohužel nejsou vybíravé a často se dostanou také do trávicího traktu člověka, nejčastěji dětí. Vajíčka škrkavek odcházejí z těla psa spolu s trusem a ulpívají na trávě či v půdě, kde vydrží velmi dlouho. Dítě se může nakazit buď při hraní si na trávníku nebo přímo od psa, například když se nechá olizovat (pes předtím v trávě čichal a vajíčka se mu zachytila na čenichu atp.). Larvy poté v těle dítěte migrují do různých orgánů (nejčastěji jater), kde se usazují a poškozují tkáň. Nákaza se projevuje krvavými průjmy, bolestmi břicha a nechutenstvím.

olizováníOlizování: foto Pixabay

Tasemnice

Méně častá nákaza je tasemnicí psí. Její životní cyklus je totiž vázán na blechy, a blechu člověk spolkne málokdy. Může se však snadno nakazit od psa, pokud si od něj nechá olizovat obličej. Tasemnice pak v člověku dospěje a do světa začne vypouštět vajíčka podobná okurkovým semínkám. Růst tasemnice ve střevech je doprovázen bolestmi břicha, zhoršeným trávením, únavou a nevolností.

Jak s parazity bojovat?

Jednoznačně hygienou. Umývejte si ruce vždy, pokud přijdete z venku a pečlivě myjte i ovoce a zeleninu. A když odčervujete svého čtyřnohého mazlíčka, nezapomínejte zbavit parazitů také sebe. V lékárně vám jistě ochotně poradí.

Zdroje info: https://zverolekarka.com/strevni-cervivost-psu/#Strevni_parazite_psu_prenosni_na_cloveka, https://www.veterinarnipece.cz/endoparazite-vnitrni-parazite-s-kterymi-se-nejcasteji-setkavame-1574.html, https://www.balabim.cz/darky-pro-psy/

Pes: náhledové foto Pixabay

Starat se o své zdraví je základ a udržet si jej je dlouhodobý proces. Ráda se s vámi podělím o své zkušenosti a zajímavosti z tohoto odvětví.