Jak se starat o pokožku miminek v létě? Nestačí zůstat ve stínu

Dítě

Každá novopečená maminka ví, že se pokožka malého miminka neumí ještě tolik bránit před různými nebezpečími. Při koupání je zapotřebí používat speciální sprchové gely pro miminka, které nevysušují pokožku ani ji nijak nedráždí. Po koupání je potřeba natřít pokožku hydratačním krémem, který je určený pro nejmenší. Dětská pokožka je zkrátka náchylnější k podráždění a vysušení. Do tří let dítěte nemá jeho pokožka úplnou ochrannou bariéru, jako dospělí.

Citlivá pokožka

Důvodem citlivé pokožky je ještě nevyvinutá pleť, která je 5krát tenčí než kůže dospělých. Buňky v pokožce nejsou v těsné blízkosti, díky čemuž je propustnější. Minimálně do tří let je tedy zapotřebí věnovat se dětské pokožce opravdu intenzívně. Používejte speciální prací prostředky, dětskou kosmetiku a jemné materiály určené pro děti do tří let.

Dítě

Foto: Pixabay

Použití přípravků pro dospělé

A i pokud se na pokožce vašeho miminka neobjeví stopy podráždění, když mu dáte oblečení vyprané v běžném pracím prášku, neznamená to, že alergická reakce neprobíhá. Může se jen objevit za několik dnů. Zavádět kosmetiku pro dospělé se do tří let rozhodně nevyplácí. Shodují se na tom dermatologové po celém světě. Raději perte i své oblečení v pracím prášku pro malé děti, abyste „nekontaminovali“ svou pračku nebezpečným pracím práškem.

Ochrana pokožky před sluncem

Je samozřejmé, že děti ve stáří do jednoho roku bychom měli před sluncem chránit co nejvíce. Zůstávejte s ním ve stínu a pokaždé, když jdete v létě ven, natřete jeho pokožku opalovacím krémem. U dětí do 3 let se zaměřte opět na použití přípravků speciálně vyrobených pro dětskou pokožku. Vyplatí se investovat do přípravků s vyšším ochranným faktorem (minimálně 50). Ani pak ale nezapomínejte pravidelně dítě natírat. První natření zvolte 20 minut před tím, než vůbec vyjdete ven. A mažte dítě, i když je pod mrakem.

Jaké zvolit přípravky?

Pokud jde o různé kosmetické či ochranné přípravky, neměly by obsahovat žádné škodlivé či dráždivé látky. Přípravky pro děti jsou vhodné také pro alergiky. Neobsahují žádné enzymy, umělá barviva ani agresivní vůně. Chybu určitě neuděláte s přírodní kosmetikou pro děti, kterou nabízí například obchod Správnej krámSprávnej krámU krémů je dobré, když jsou dobře roztíratelné a rychle vstřebatelné. Roztíráním nepoddajného krému můžete taktéž podráždit dětskou pokožku. Z tohoto hlediska jsou vhodnější oleje – a platí to také u opalovacích krémů.

Pozor na zakrývání kočárků

Spousta maminek se rozhodne chránit své děti před sluncem (nebo i hmyzem) tím, že na kočárek připnou látkovou plenu nebo jinou tkaninu (ochrannou síť, která se prodává ke kočárkům). V případě, že je velké horko, ale vzniká uvnitř kočárku horká vzduchová kapsa – efekt je podobný, jako když necháte dítě zavřené v rozpáleném autě. Teplota uvnitř kočárku rychle stoupá a malý dětský organismus je velice citlivý na vysoké teploty. Plínu na kočárek můžete připnout, ale na nezbytně dlouhou dobu. Snažte se najít jinou cestu, například abyste jeli ve stínu, nebo aby na vaše dítě nesvítilo slunce přímo (místo, abyste kočárek vezli před sebou, jej můžete vést za sebou).

Zdroj: https://www.mjakmama24.pl/niemowle/pielegnacja-niemowlaka/jak-dbac-o-wrazliwa-skore-malego-dziecka-aa-wup8-fbhy-zc6Z.html

Foto: Pixabay