Budova Českého rozhlasu v Praze. Foto: Profimedia

Rozhlasoví radní nepustili kolegu na jednání přes internet: Kdo není v místnosti, má smůlu

Napsal/a Vojtěch Berger 15. července 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

V zápise ze středečního jednání Rady Českého rozhlasu je u jména Marka Pokorného zapsáno „omluven“. Radní však na zasedání být chtěl a dva týdny dopředu avizoval, že se chce připojit přes telekonferenci, podobně jako to řadu měsíců kvůli pandemii dělají radní ČT. Rozhlasová rada však Pokorného účast jednomyslně zamítla s odkazem na jednací řád. „Věřím, že jim jde především o dodržení všech regulí,“ komentuje rozhodnutí rady Pokorný.

Člen Rady Českého rozhlasu Marek Pokorný si musel počkat až do druhého dne, aby se dozvěděl, co se na posledním jednání kontrolního orgánu veřejnoprávního média, jehož je sám členem, vlastně přesně dělo.

Rada ČRo totiž na rozdíl od Rady ČT nebo rady ČTK nepřenáší svá jednání živě a zápis a audiozáznam zveřejňuje se zpožděním mnoha hodin.

Jednání online? V ČT ano,  ČRo ne

Veřejná schůze Rady ČRo bez mojí plánované on-line účasti,“ ohlásil už včera na svém Twitteru Pokorný. Ten byl v době jednání daleko od Prahy, proto už před dvěma týdny avizoval šéfovi Rady Miroslavu Dittrichovi, že by se rád připojil online – s odkazem na to, že podobně v době covidu funguje už řadu měsíců i Rada České televize. Vedení rady však jeho žádost zamítlo a na veřejném zasedání pak rada přijala jednomyslně následující usnesení:

Na základě článku I. odstavce 3 Jednacího řádu Rady Českého rozhlasu přítomní členové Rady považují za jedinou plnohodnotnou formu výkonu mandátu člena Rady Českého rozhlasu jeho osobní účast na veřejné schůzi. Rada v tomto duchu jednací řád upraví.“


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


Zcela respektuji stanovisko kolegů,“ říká pro HlídacíPes.org Marek Pokorný. Jedním dechem však dodává, že sám „nevidí důvod pro odmítnutí běžně používaného postupu, který během lockdownu využívala i Rada ČT“.

Podle něj se vedení rady původně jeho žádost snažilo zamítnout už v rámci neveřejného sezení před vlastní schůzí. Nakonec se o něm hlasovalo v plénu. Zmíněné zamítavé usnesení podpořilo všech sedm přítomných radních.

Věřím, že jim jde především o dodržení všech regulí tak, aby nemohla být práce Rady ČRo nikým napadnuta z formálních důvodů. Doufám, že podobným způsobem bude Rada postupovat i ve všech dalších myslitelných případech,“ komentuje postup rady Pokorný.

ČRo Plus znovu terčem

Včerejší zasedání přitom rozhodně nebylo nedůležité. Rada jednak vyhlásila výběrové řízení na generálního ředitele rozhlasu, představena byla nová stanice ČRo pro seniory Pohoda, řešilo se předvolební a volební vysílání ČRo a radní schvalovali třeba i odpověď na stížnost exprezidenta Václava Klause, který v červnu odešel uprostřed rozhovoru z rozhlasového studia.

 

 

Především odmítáme přehnaně ostrý verbální útok směrem k moderátorovi pořadu Vladimíru Krocovi. Podle našeho názoru by se spory měly řešit jiným způsobem,“ odepsali Klausovi radní. Zároveň ale vyzvali vedení ČRo, aby „u zaměstnanců Českého rozhlasu apelovalo na pečlivější práci se zdroji informací, jejich ověřování a analyzování“.

V bodě „různé“ se také znovu řešila otázka názorové vyváženosti komentářů na stanici Český rozhlas Plus, již tradičně toto téma zvedli radní Tomáš Kňourek a Josef Nerušil (mimochodem čerstvě potvrzený lídr pražské kandidátky SPD v podzimních sněmovních volbách).

V minulosti se proti jejich kritice Plusu jasně vymezil právě radní Pokorný, který však na včerejším jednání nemohl ze zmiňovaných důvodů být přítomen.


Sérii textů Mediální rady – věc veřejná podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

 

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)