Proč potřebujeme doplňovat vitamín D i v létě? Jen sluneční paprsky kupodivu nestačí

Ač by se dalo předpokládat, že vystavení se letním slunečním paprskům dodá našemu tělu dostatek vitamínu D, opak je pravdou. Většina české populace má totiž nedostatek tohoto životně důležitého vitamínu, takže je důležité ho dodávat i jiným způsobem. Jak na to?

Opalovací krém snižuje vznik vitamínu D

Hlavník zdrojem vitamínu D je endogenní produkce v kůži, v níž vzniká působením ultrafialového záření UVB z provitamínu D. Věděli jste, že používání opalovacího krému s ochranným faktorem 15+ vám sníží přísun vitamínu D do těla až o 95 procent? Je to, jako byste na slunci ani nebyli. Záleží také na ročním období, zeměpisné šířce, znečištění vzduchu či zahalování těla. Pokud jste si tedy až do teď mysleli, že pro dobrou zásobu vitamínu D se stačí vystavit na sluníčku, tak jste na velkém omylu. Na druhou stranu je pochopitelně nutné se proti působení UV záření chránit. Takže jak ven z tohoto začarovaného kruhu?

Foto: Pixabay

Nač je vitamín D pro tělo důležitý

Už na škole se žáci učí, že vitamín D je rozpustný v tucích a pomáhá při tvorbě kostní hmoty, je podstatný pro imunitní systém a že s vyšším věkem klesá schopnost si tento vitamín v těle vytvářet. Protože se vitamín D nachází hlavně v produktech živočišného původu, na pozoru by měli být vegetariáni a vegani, kteří tuto stravu odmítají. Najdete ho zejména v mléce a mléčných výrobcích, ve vaječném žloutku a tučných rybách. Jenže tímto získáte jen malé množství vitamínu D, které denní potřebu nepokryje. V takovém případě je ideální začít užívat i potravinové doplňky, které jsou k dispozici v lékárnách a jež vitamín D obsahují. Nedostatkem vitamínu D jsou ohrožené hlavně malé děti, závislé na mateřském mléce, protože to je na tento vitamín chudé.

Zdroj info: wikiskripta.eu

Náhledové foto: Pixabay

Zdraví je velmi důležité. Co mu prospívá a co ne? Některé zajímavé tipy se vám pokusím nabídnout.