Václav Klaus mladší. Foto: PATRIK UHLÍŘ / MAFRA / Profimedia

Klaus mladší chtěl neziskovku slavnější Knihovny Václava Havla. Teď ji v tichosti poslal do likvidace

Napsal/a Vojtěch Berger 17. července 2021
FacebookTwitterPocketE-mail

Hlasitý kritik neziskových organizací Václav Klaus mladší svou vlastní neziskovku po čtyřech letech v tichosti poslal do likvidace. Spolek Centrum pro občanské svobody, který mimochodem loni úspěšně nominoval do Rady České televize Lubomíra „Xavera“ Veselého, Klaus prý už nepotřebuje, protože „ukončuje své veřejné aktivity“.

Když v roce 2017 Václav Klaus ještě jako poslanec za ODS zakládal Centrum pro občanské svobody, mířil se svou neziskovkou vysoko.

„Naším cílem je být jednička z hlediska českých think tanků. Zatím asi největší dopad z hlediska citací a lajků na Facebooku má Knihovna Václava Havla, takže bychom ji rádi překonali,“ řekl tehdy Klaus pro časopis Týden.

Nechceme konference a sborníčky

Uplynuly pak dva roky a Klaus po odchodu z ODS založil vlastní hnutí Trikolóra. Centrum pro občanské svobody tehdy podle webových stránek ani facebookového profilu žádnou výraznou činnost nevyvíjelo, s rozjezdem Trikolóry se však dočkala druhé šance i neziskovka jejího šéfa.

Pod její hlavičkou Trikolóra v roce 2020 uspořádala několik veřejných besed, i když těch se Klaus chtěl původně vyvarovat. „My nechceme dělat konference, kam přijde vždy stejných padesát lidí a pak se z toho udělá sborníček,“ tvrdil při založení Centra pro občanské svobody ve zmíněném rozhovoru pro Týden.


KAŽDÉ RÁNO TO NEJLEPŠÍ Z HLÍDACÍPES.ORG


 

Letos v březnu Klaus junior nečekaně oznámil, že už dál nepovede Trikolóru a že se stáhne z veřejného života. Stejně teď zdůvodňuje i likvidaci svého spolku. Ten v roce 2020 hospodařil se ztrátou 83 tisíc korun a skončil loni se zůstatkem na účtu zhruba 222 tisíc.

„Ukončuju veřejné aktivity, takže není žádný důvod, abych měl nějaké takové instituty,“ vysvětlil Klaus na dotaz HlídacíPes.org.

Mandát poslance si však ponechal a zároveň byl nedávno představen i jako stínový ministr školství předvolební koalice hnutí Trikolóra, Soukromníků a Svobodných.

Na dotaz, do jaké míry se jeho neziskovce povedlo naplnit původní cíl překonat v počtu citací Knihovnu Václava Havla, Klaus odpověděl „bez komentáře“ a rozloučil se.

Zůstal jen Xaver

Jeden otisk však po sobě ve veřejném prostoru Centrum pro občanské svobody přece jen zanechalo. V roce 2020 se díky jeho nominaci dostal do Rady České televize Lubomír Veselý, kontroverzní moderátor, který urážkami novinářek a dalšími kauzami opakovaně přitáhl negativní pozornost k Českému rozhlasu, kde pravidelně moderuje.

Několik měsíců před nominací si Veselý s Klausem přátelsky popovídal v rozhovoru na soukromé televizi XTV, kde Klausovi na závěr rozhovoru řekl, že „má jistý jeden hlas“. Podle Českého rozhlasu však nešlo o explicitní vyjádření podpory, jaké by bylo v rozporu s Kodexem ČRo.


Sérii textů Mediální rady – věc veřejná podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.

Pop-up mobil Mobile (207451)
SMR mobil článek Mobile (207411)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-2)
SMR mobil článek 2 Mobile (207416-3)
SMR mobil pouze text Mobile (207431)

Líbil se vám tento text? Pokud nás podpoříte, bude budoucnost HlídacíPes.org daleko jistější.

Přispět 50 KčPřispět 100 KčPřispět 200 KčPřispět 500 KčPřispět 1000 Kč

LockPlatbu on-line zabezpečuje Darujme.cz

Skyscraper 2 Desktop (211796-4)