Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Improvizátoři pomohou tím, co umí nejlíp, zve Jakub Krejčí na dobročinné představení ImProMoravu

Improvizátoři chtějí jižní Moravě pomoci humorem. Foto: Divadlo improvizace Odvaz

Pomoci rodinám postiženým tornádem na jižní Moravě, a to netradičně – smíchem, se rozhodli improvizátoři z celé České republiky. Během léta v rámci projektu ImProMoravu zahrají celkem šest představení a celý výtěžek věnují organizaci Člověk v tísni, která v jihomoravských obcích pomáhá. Nápad na charitativní akci přišel z ostravského divadla Odvaz. Jakub Krejčí, který v divadle i dobročinné iniciativě působí, zve každého, kdo má chuť přispět.

Jak bys popsal projekt ImProMoravu?

Jedná se o speciální sérii představení, kde se spojí šest improvizačních týmů a divadel z celé České republiky a společně zahrají, každý ve svém městě, šest jedinečných představení. Výtěžek poputuje na pomoc obcím zasaženým tornádem z konce června. Díky tomu, že se do projektu zapojilo šest týmů z různých koutů země, mohou pomoci diváci odkudkoli, nejen Ostravané.

Jak nápad na projekt vznikl?

Už několikrát v minulosti jsme hráli představení, jehož výtěžek šel na dobročinné účely. Tragédie, která se stala na jižní Moravě, nás zasáhla natolik, že jsme si v divadle Odvaz řekli, že musíme přispět alespoň tím, co umíme, a to je divadelní improvizace. Po chvilce společné konverzace vznikl nápad oslovit naše kamarády improvizátory z dalších českých měst a ti na to prakticky okamžitě kývli. Nikoho jsme nemuseli přemlouvat, tenhle nápad se jim moc líbil.

Představení se uskuteční v Ostravě, Olomouci, Valašském Meziříčí, Pardubicích i Praze. Foto: Divadlo improvizace Odvaz

Jaká města a improvizační týmy se do projektu zapojí?

Je nás celkem šest týmů a divadel, které do toho jdou. Z Ostravy jsme to my, Divadlo improvizace Odvaz, v Olomouci se zapojí tým Olivy, dále pak Paleťáci z Pardubic, Valouny z Valašského Meziříčí a v neposlední řadě se uskuteční i představení Školy improvizace v Praze a také týmu PadeNaPade rovněž v Praze.

Kdy a kde se budou konat představení?

Už v pondělí 19. července hraje Odvaz v Ostravě a Olivy v Olomouci. 20. července pak pardubičtí Paleťáci, 23. července Valouny. V hlavním městě je to 27. července Škola improvizace a 3. srpna PadeNaPade. Odkazy na události a vstupenky najdou zájemci na webu impromoravu.cz.

Proč jste vybrali jako cílovou organizaci zrovna Člověka v tísni?

Nějakou dobu jsme koketovali s myšlenkou darovat vybrané peníze konkrétní rodině postižené tornádem. Ovšem po komunikaci s neziskovými organizacemi jsme zjistili, že spousta rodin nemá možnost „být vidět“ se svým příběhem, a proto se jim nedostává tolik cílené pomoci. Z toho důvodu jsme se rozhodli pro Člověka v tísni. Jednak na něj někteří naši členové mají určitou vazbu, ale taky si myslíme, že nejlépe ví, na které rodiny se při veřejných sbírkách dostává méně, a o to víc potřebují naši pomoc.

Co je to vlastně divadelní improvizace? Co mohou návštěvníci očekávat?

Improvizační show probíhá obvykle tak, že v ní vystupuje jeden moderátor, který připraví improvizační kategorie a disciplíny, a pak jsou zde hráči, kteří v nich hrají na témata, která nám dávají diváci přímo během představení. Zjednodušeně se dá říct, že víme formu, v jaké se bude improvizovat, ale nevíme, jaké bude téma, jaké postavy v ní budou vystupovat a už vůbec ne příběh, který se bude odehrávat. To vše se tvoří až na jevišti před zraky diváků. A to celé navíc doprovází skvělý hudebník, aby to mělo tu pravou divadelní atmosféru.

Improvizátoři tvoří příběh až na jevišti. Foto: Divadlo improvizace Odvaz

Sám jsi členem divadla Odvaz. Jaké bude vaše představení? Promítne se do něj nějak jihomoravský motiv?

To je dobrá otázka, já vlastně nevím. V tom je pro mě jedno z největších kouzel improvizace, my dopředu nevíme, jaká témata se v představení objeví a také nevíme, co si na nás moderátor večera připraví tentokrát. Ale pokud bych si měl tipnout, tak si myslím, že tohle téma se v rámci improvizací moc objevovat nebude. Přece jen se jedná o životní tragédii spousty lidí a jelikož se v první řadě snažíme diváky pobavit, tak se těmto těžkým a veskrze vážným tématům vyhýbáme.

Kdyby lidé chtěli na improvizaci zajít i jindy, jaké mají možnosti?

Nás jako Divadlo improvizace Odvaz můžou lidé o prázdninách vidět všude možně. Určitě bych vypíchnul Improvizační show 6. srpna v amfiteátru Divadla loutek Ostrava, která se uskuteční v rámci festivalu Pimprléto, a také odehrajeme venkovní Letní improshow před kinem Etáž v Dolní oblasti Vítkovice, a to konkrétně 25. srpna. Nejjednodušší je sledovat náš web odvaz.eu a taky facebookovou stránku Divadlo improvizace Odvaz.

Co se týče ostatních improvizačních týmů, je to různé, ale program bývá většinou velmi pestrý. Doporučuji sledovat jejich weby nebo stránky na sociálních sítích.

Související články

Zaručeně zlepší den

Jubilejní 15. ročník Equal Pay Day zaznamenal rekordní účast

Pracovat jen v pracovní době? Austrálie zavádí právo na odpojení

Čeští vědci potvrdili novou formu magnetismu

Fotopasti zachytily neuvěřitelně rychlou obnovu zeleně v Českém Švýcarsku

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Inspirace z knihovny: Óda na nevinnost a laskavost. Chlapec, krtek, liška a kůň mají klíče od lidských srdcí

Znáte takové ty knihy, které můžete otevřít na náhodné stránce a cokoliv si z nich v ten moment…