Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Lesní med přímo z dutin stromů. Středověký chov včel se vrací do české krajiny

Ilustrační foto: Freepik

Češi jsou národem včelařů a podle všeho si váží moudrosti svých předků. Nově tak obnovili třeba středověký chov včel v dutinách stromů. Zájemci se za ním mohou vypravit do Brd.

Včelařský spolek pro Prahu 6 a 7 ve spolupráci s Vojenskými lesy a statky (VLS) ČR v červnu osadil rojem včel první brť, která vznikla v lesích nedaleko zříceniny hradu Valdek na lesní správě Jince. Použili kdysi rozšířený středověký způsob chovu včel v jednoduchých úlech, které takzvaní brtníci hloubili přímo v kmenech lesních stromů. Pro včelařské nadšence jde o zábavnou formu oživení zaniklých kořenů jejich řemesla, pro lesníky VLS má projekt přínos z hlediska zlepšení ekologických funkcí v lese.

Včely jsou přínosem pro celý lesní ekosystém. Foto: Vojenské lesy a statky ČR

Pro nás je hlavním smyslem pozitivní přínos včely medonosné pro ekologickou stabilitu krajiny. Včely svou existencí v lesích přispívají ke zvýšení produkce semen lesních dřevin. Proto obecně rádi včelaře v lesích vidíme, a brť na jinecké lesní správě je prvním pilotním projektem, který by navíc mohl být zajímavým krajinotvorným detailem, připomínajícím historii brdských hvozdů,“ dodal ředitel divize VLS Hořovice David Novotný.

Konkrétní lokace je opředena tajemstvím. Foto: Vojenské lesy a statky ČR

Přesné umístění brtě ale lesníci ani včelaři nechtějí prozrazovat, aby včely neohrozili. „Pokud na ní někdo narazí, tak věříme, že to bude nevšední zážitek z jeho cesty přírodou. Ale prosíme, aby včely nechal na pokoji,“ dodává Milan Šimonovský. Návštěvníci, kteří na brdské brtě náhodou natrefí, tak prožijí nezvyklý výlet zpátky do minulosti.

Zaručeně zlepší den

Hlas je zbraň, kterou máte vždy po ruce. Agresorovi vykejte a udržujte distanc, radí instruktorka sebeobrany Barbora Vodochodská Machková

Tančící dům jako LEGO? Pražský skvost uspěl u fanoušků v projektu LEGO Ideas

Zatočte s těžkou alergií pomocí léku na astma

Infekce Helicobacter pylori u dětí: Diagnóza a léčba

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Inspirace z knihovny: Svět je stále lepším místem. A to je Fakt(omluva)

Jde to s námi z kopce. Situace ve světě se horší, množství násilných činů narůstá. Také…