Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Dorazili jste v pořádku? Elektronická kniha túr dohlídne na výpravy horských nadšenců

Ilustrační foto: Pixabay

Papírové knihy, do kterých turisté vyplní plánovanou trasu a cíl na daný den, fungují na horských chatách již spousty let. Česká aplikace Záchranka nyní představila elektronickou knihu túr, kam mohou zájemci zadat údaje o svém putování on-line. V případě, že do cíle nedorazí ve stanovenou dobu, aplikace odešle upozornění horské službě.

V elektronické knize túr si turisté naplánují trasu i konkrétní cíle, které chtějí zdolat, a zadají předpokládanou časovou náročnost. Do aplikace mohou přidat také další členy své výpravy a kontakty na blízké osoby. V nastaveném čase pak aplikace uživatele vyzve, aby potvrdil, zda v pořádku dorazil do cíle. V případě, že na výzvu nezareaguje, dojde k automatickému kontaktování horské služby v dané oblasti.

Pokud budou sami turisté, skialpinisté nebo běžkaři pečliví a záznam udělají, budeme v reálném čase vědět, zda nejsou v nouzi. To nám velice pomůže, mimo jiné i v plánování možných výjezdů našich záchranářů,” vysvětlil náčelník české Horské služby René Mašín.

Službu vyvinuli ve spolupráci s českou Horskou službou autoři aplikace Záchranka, která slouží ke kontaktování záchranářů, lokalizaci zraněných i ke vzdělávání veřejnosti v oblasti první pomoci. Hlavní funkcí Záchranky je nouzové tlačítko, po jehož stisknutí aplikace podle GPS signálu rozpozná, zda se uživatel nachází v horské oblasti a následně kontaktuje zdravotní záchrannou službu a dispečink horské služby. V loňském roce spustili tvůrci aplikace jako první v Evropské unii také možnost videohovoru na linku 155.

Související články

Zaručeně zlepší den

Kniha o Harry Potterovi má hodnotu 11 tisíc liber

Živá hudba vyvolává mnohem silnější emoce než ta streamovaná

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Inspirace z knihovny: Duhový chodníček vás provede všemi odstíny dětské hravosti

Jaké to je, když přijde déšť na návštěvu? A co když uletí balónky? Novinka z pera básnířky Zuzany…